INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

határ

szlovák

kamion

sztrájk

Nálunk is okozhat gondot a szlovákiai sztrájk

Nálunk is okozhat gondot a szlovákiai sztrájk

Ma is folytatódik a szlovák teherfuvarozók sztrájkja, miután nem vezettek sikerre a pénzügyminisztériummal folytatott tárgyalások. A Szlovákiai Teherfuvarozók Uniójában, az UNAS-ban tömörülő fuvarozók továbbra is ragaszkodnak eredeti követelésükhöz: azt akarják, hogy az útadót csökkentsék a felére, illetve hogy függesszék fel az útdíj beszedését, amíg nem jelölik ki az útdíjfizetési rendszer új üzemeltetőjét. A tárca szerint a sztrájk nem más, mint a választások előtti politikai nyomásgyakorlás, ennek ellenére hajlandó némi engedményre. Néhány főutat és határátkelőt azonban továbbra is blokkolnak a kamionok.

A teherfuvarozók kedd óta sztrájkolnak, azóta Pozsonyban, Kassán, az árvai régióban, illetve a lengyel- és magyar határon okoztak forgalomkorlátozást kamionjaikkal. Csütörtök délelőtt Rózsahegyen is eltorlaszolták a főutat, a rendőrségi információk szerint péntek reggel nyolc és este nyolc óra között több tucat teherautóval blokkolják a forgalmat az átkelőhelyeken és utakon Trsztena, Kassa, Rózsahegy, Zsolna és Vágbeszterce településeknél, valamint a szlovákgyarmati, az ipolysági, a medvei és a komáromi határátkelőnél Magyarország irányában.

Pozsonyban a Rozsnyói út városból kifelé vezető oldalán csak az egyéni közlekedés számára járható egy sáv.

„Nem vagyunk hajlandók kompromisszumot kötni. Most végigvisszük az egészet.

Mindannyiunk nevében beszélek, mindegy, hogy Trsztenán, Rózsahegyen vagy Kassán vagyunk. Ezúttal nem hátrálunk meg. Itt nemcsak az útadóról van szó, hanem azokról a társainkról is, akik már nincsenek közöttünk” – mondta Vladimír Sopúch, a Szlovákiai Teherfuvarozók Uniójának képviselője.

A pénzügyi tárca azt üzente a fuvarozóknak, hogy nem enged a zsarolásnak. Az útadó 50 százalékos csökkentését teljesíthetetlennek tartja, és azt mondja, pár héttel a február végi parlamenti választások előtti

politikai nyomásgyakorlásról van szó.

A teherfuvarozók másik érdekvédelmi szövetségével, a Česmaddal folytatott tárgyalások után Ladislav Kamenický pénzügyminiszter az útadó 12,5 százalékos csökkentését kínálta fel a sztrájkolóknak. „Ez az ajánlatom a teherfuvarozóknak. Némi kompenzáció az adóterhek csökkentése érdekében. Ez az intézkedés mintegy 9-10 millió euróval rövidíti meg az államkasszát“ – tájékoztatott a tárcavezető.

A Teherfuvarozók Szlovákiai Uniója kezdetektől fogva azt várja a kormánytól, hogy 50 százalékkal csökkentse az útadót, ezért nem is fogadják el Kamenický ajánlatát.

„Az aprót inkább tartsa meg!“

– így reagált a pénzügyminiszter bejelentésére Stanislav Skala, az UNAS képviselője, hozzátéve, hogy a sztrájkoló fuvarozók fokozni fogják a nyomást.

Nyitókép: Wikipédia/Teppo Lainio

Kapcsolódó hang

Magyar határátkelőket is lezárnak a szlovák fuvarozók
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018