eur:
392.47
usd:
367.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
II. Erzsébet királynő hagyományos trónbeszédével megnyitja az új brit parlament első törvényalkotási évadját a londoni Westminster-palota felsőházi üléstermében 2019. december 19-én. Az egy héttel korábbi előrehozott választáson a Boris Johnson miniszterelnök vezette, 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt győzelmet aratott, és az eddigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Aaron Chown

Előállt II. Erzsébet, ezt a beszédet mondta a brit parlamentben

Törvényhozási dömpinget jelentett be a brit parlamentben az új kormány programját ismertető II. Erzsébet angol királynő. Boris Johnson miniszterelnök mindezzel azt próbája üzenni: a brexit levezénylése után a törvénykezési patthelyzetet is feloldja.

3 hónap alatt másodszor mondott beszédet II. Erzsébet angol királynő a brit parlamentben. A hagyományok szerint az uralkodó ismerteti a kormányprogramot és az újraválasztott Boris Johnson miniszterelnök több tucat törvényt, köztük 7 brexitjogszabályt ígért be.

„Kormányom elsődleges feladatnak tekinti a brexit végigvitelét a január 31-i határidőig” – mondta a királynő, aki azt is közölte: a kabinet „nagyratörő, hazai reformtervekkel lép elő, amelyek az emberek számára fontos dolgokra koncentrálnak”.

A 30 bejelentett törvényből 7 foglalkozik a brexittel, így ez Európai Unióból való brit kilépést követő kereskedelmi, mezőgazdasági, halászati, bevándorlási politikával, a pénzügyi szolgáltatásokkal és a nemzetközi joggal is.

Boris Johnson és Brüsszel közösen kidolgozott uniós kilépési egyezményét

már pénteken vitára bocsájtják,

és Johnson azt mondta, hogy szeretné, ha karácsonyig szavaznának is róla.

Johnson „egy emberöltő legradikálisabb kormányprogramjának” nevezte terveit és arról is beszélt, hogy „egy új aranykor köszönt be” a szigetországra és a kormány minden erejével ezen dolgozik.

Jeremy Corbyn, a választásokon súlyos vereséget szenvedett ellenzéki Munkáspárt vezére azzal támadta a miniszterelnököt, hogy ígéretei a munkáspárti programból merítettek.

„Azt mondják, az imitálás a dicséret legőszintébb változata, de ez csak halovány utánzás.

Akik elhitték a miniszterlenök ígéreteit, azok nagyon fognak csalódni”

– figyelmeztetett.

Johnson azonban azt akarja sugallni a törvénykezési dömpinggel: a brexithuzavona lezárása után a kormány feloldja a korábbi patthelyzetet, és megkezdi az ország radiális átalakítását. A brit kormány például törvénybe akarja foglalni, hogy évente közel 3 és fél százalékkal kell többet költeni a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatra, az NHS-re. Az utóbbi éveket nézve ez jelentős elkötelezettség, de nem közelíti meg a munkáspárti kormányok évi 6 százalékos kiadásemeléseit.

A Johnson-kormány ezek mellett jelezte: nagyobb büntetéseket szabhatnak ki az erőszakos bűnözőkre, pontozásos alapú bevándorlási rendszert vezetnek be, gyors internet elterjesztésén dolgoznak és igyekszenek megfelelni a karbon-semlessséget 2050-re kitűző célnak.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×