eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója, az EP liberális frakciójának (ALDE) vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. március 27-én. A képviselők Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének a társaságában a március 21-22-i EU-csúcs eredményeit vitatják meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Johnson banánhéja: az EP blokkolhatja a brexitegyezményt

Egy nappal azután, hogy a brit miniszterelnök jelezte: törvénybe foglalja, hogy többé ne lehessen elhalasztani a brexitet, a folyamat megakasztásával fenyegetőzött az Európai Parlament illetékese. Guy Verhofstadt azt mondta: vétót emelhetnek az EU-állampolgárok kezelése miatt.

Ez lehet Boris Johnson Achilles-sarka? A brit miniszterelnöknek sikerült újraválasztatnia magát, sikerült jelentős parlamenti többséget szereznie, így el tudja fogadtatni a törvényhozással a Brüsszellel tető alá hozott EU-kilépési egyezményt.

Csakhogy az alkut az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Most, hogy Johnsonnak sikerült félretolnia az útból a hazai akadályokat, keresztbe tehetnek neki az európai parlamenti képviselők.

Guy Verhofstadt, az intézmény brexitügyi fő jelentéstevője azt mondta:

„továbbra is gondok vannak a brit földön élő EU-állampolgárok brexit utáni jogaival”, és hogy „ezeket meg kell oldani”,

mielőtt az EU-parlament jóvá tudná hagyni a brexitmegállapodást.

Verhofstadt fellépése pózolásnak is tűnhet. A konzervatív Boris Johnsonnal szemben ő liberális és a brexitet ellenző politikus. Ugyanakkor azt állítja, hogy aggodalma jogos, mert több száz levelet kapott Nagy-Britanniában élő uniós polgároktól és az EU-ban élő britektől, akik mind amiatt aggódnak, hogy nem rendezik a bevándorlási státuszukat.

Johnson számára az jelentheti a banánhéjat, hogy az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a britek és Brüsszel kilépési egyezményét, és hogy

az intézmény akár blokkolni is tudja a január végére tervezett brit EU-kilépést.

Mint Verhofstadt megjegyezte: „mindenki azt képzeli, hogy az Európai Parlament automatikusan támogatni fogja a kilépési egyezményt... de nem, ha nem oldják meg először a polgárok jogállásával kapcsolatos problémákat. A polgárok sohasem lehetnek a brexit áldozatai” – mondta.

A brit kormányon belül több államtitkár aggodalmának adott hangot, hogy esetleg majd ki kell toloncolniuk uniós állampolgárokat, ha azok nem kérvényezik a letelepedési státust a megadott határidőig.

Verhofstadt korábban jelezte: az lenne jó, ha a letelepedési kérelem az igény kinyilvánításáról szólna és nem a jelentkezőnek kéne meggyőznie a brit hatóságot arról, miért engedjék, hogy maradjon, hanem a hatóságnak kéne bizonyítékot szolgáltatnia, ha valakitől meg kívánná tagadni a jogot.

Az európai parlamenti képviselők egy része amiatt aggódik, hogy az uniós polgárokkal hasonló dolog történhet, mint azokkal a volt brit gyarmatokról származó emberekkel, akik abban a hitben éltek sokáig Nagy-Britanniában, hogy teljes jogú állampolgárok.

Az úgynevezett Windrush-botrányban a brit állam egyszer csak elkezdte megvonni jogaikat – volt, aki állását vesztette el, volt, akinek orvosi ellátást nem akartak többé adni.

Az Európai Parlamentnek a brexitegyezményről szóló szavazásának időpontját egyelőre még nem tűzték ki, de annak elméletileg a brit parlamenti szavazást kell követnie.

Az uniós polgárok részére indított brit letelepedési programban eddig több mint 2 millióan szerezték meg a státuszt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×