eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Tizenhétmillió uniós állampolgár ügyeit intézhetik majd Pozsonyból

Pozsonyban fog székelni az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) – erről döntött a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács Luxembourgban. Ez lesz az első olyan uniós intézmény, amelynek Szlovákiában lesz a székhelye.

Szlovákia Bulgáriával, Lettországgal és Ciprussal versengett az Európai Munkaügyi Hatóság székhelyéért. Eredetileg Románia és Horvátország is pályázott volna.

Az intézmény fő küldetése az uniós jogok hatékonyabb érvényesítése a határokon átnyúló munkavállalói mobilitás és a szociális biztonság koordinációja területén. Tájékoztatni fogja az állampolgárokat és a cégeket a mobilitással kapcsolatos jogaikról és kötelességeikről, valamint koordinálni fogja a tagállamok közötti együttműködést, főleg a közös ellenőrzésekkel összefüggésben. Az ELA a közvetítő szerepét is be fogja tölteni, ha határon átnyúló vitákra kerülne sor a tagállamok között. 17 millió uniós állampolgár ugyanis a hazáján kívül más tagállamban él vagy dolgozik.

Több kérdéssel is fordulhatnak az uniós állampolgárok az Európai Munkaügyi Hatósághoz, például, hogy milyen szociális juttatásban részesülhetnek, és nem sértik-e meg az adott ország munkaügyi törvényeit.

A hivatal jogköréhez tartozik, hogy közös munkafelügyeleti ellenőrzést tarthat az unióban működő vállalatoknál. „Az Európai Munkaügyi Hatóság a jövőben egyre jelentősebb szereppel bír majd” – nyilatkozta Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős tagja.

A szlovák munkaügyi tárca az intézményt a pozsonyi autóbusz-pályaudvar és a Landerer utcai, új építésű üzleti központ környékén helyezné el, ahol a hatóság körülbelül 150 alkalmazottja kap helyet, köztük 60 magasan képzett külföldi szakember, több alkalmazott pedig szlovákiai lehet. Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter előzetesen nem nyilatkozott arról, mely országokat kellett meggyőznie annak érdekében, hogy éppen Szlovákiában kapjon helyet az uniós intézmény, amely éves költségvetése 50 millió euró körüli lesz, és már ebben az évben elkezdi működését. Teljes kapacitással 2023-tól dolgozik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×