eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Youtube.com

Sok kérdést hagy maga után az ausztrál tömeggyilkos rémtette

Miközben Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök azt kérte: honfitársai soha ne ejtsék ki a szájukon a pénteken tömeggyilkosságot elkövető ausztrál férfi nevét, több ország biztonsági szolgálata nyomoz európai és ázsiai kapcsolatai után. Brenton Tarrant többek között Magyarországon is megfordult.

Zárkózott fitneszedző volt, majd örökölt pénzéből több országba is ellátogatott borzalmas tette előtt. A muszlimok elleni háborút hirdető és pénteken 50 embert hidegvérrel meggyilkoló ausztrál állampolgár 2016 és 2018 között járt Görögországban, Pakisztánban és kétszer Törökországban is. Tavaly novemberben Bulgáriába utazott, majd onnan Romániába, ahonnan vonattal Magyarországra látogatott.

Jelentések szerint járt Szerbiában, Horvátországban, Boszniában és Montenegróban is, ahol

feltételezések szerint keresztények és muzulmánok történelmi csatáinak helyszíneit látogatta meg.

Emellett korábban megfordult Franciaországban, az Ibériai-félszigeten és még Észak-Koreában is.

A legtöbb érintett ország biztonsági szolgálatai most azt vizsgálják:

kapcsolatba került-e radikális, szélsőjobbos csoportokkal külföldi útjai idején?

74 oldalas kiáltványában Brenton Tarrant először még az írta, hogy "a különböző kultúrák barátsággal és megértéssel fogadták, és nagyon élvezett minden pillanatot velük" - a pakisztániakat például különösen kedves és vendégszerető embereknek írta le -, de később már "megszállóként" említette az Európában élő muszlimokat, és

tettét "bosszúnak" nevezte az "Európában megölt többszázezer emberért".

A férfi kitért az egyik európai útja idején végrehajtott, 2017-es stockholmi merényletre, amelyben egy üzbég férfi járókelők közé hajtott, és mások mellett megölt egy kislányt is. Bár magát "fehér nacionalistának" és "fasisztának" nevezte, elismeréssel szólt Kína monokulturalizmusáról. Ugyanakkor "elkeserítette" Marine Le Pen választási veresége és Emmanel Macron későbbi elnök győzelme Franciaországban.

Az útjai során vele kapcsolatba került emberek "normálisnak, nyugodtnak és visszafogottnak" írták le, bár

egy nőismerőse hozzátette: valami történhetett vele az utazásai során, ami radikalizálta.

Új-Zélandon kedden kezdték meg Tarrant pénteken megölt áldozatainak temetését.

Miközben Ardern új-zélandi kormányfő azt mondta, hogy rövid időn belül betiltják a félautomata fegyverek birtoklását az országban, a külföldi biztonsági szolgálatok azt vizsgálják, kikkel találkozhatott Tarrant Európában és Ázsiában. Ő maga azt állította, hogy egyedül lépett fel.

Ha kiterjedt kapcsolati hálóra derül fény, az kínos lesz az ausztrál és az új-zélandi biztonsági szolgálatok számára, mivel

a 28 éves férfi semmilyen megfigyelési listán nem szerepelt, annak ellenére, hogy aprólékosan megtervezte tettét.

Tarrant - esetleg elvbarátai segítségével - kiterjedt kutatást végzett és fegyvereire fehér festékkel felírta több olyan történelmi személyiség nevét, akik például az ottomán törökök - az ő szemében a muzulmán megszállók - ellen harcoltak.

Útban a vérengzés helyszínére egy boszniai szerb nacionalista dalt hallgatott, amely Radovan Karadzsics, háborús bűnök miatt elítélt vezetőt éltette,

és amely "törököknek" nevezi a muszlim hitre áttért bosnyákokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×