INFORÁDIÓ 
2020. február 24. hétfő
Mátyás

csehország

szlovákia

új-zéland

terrortámadás

Brenton Tarrantot, az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős merénylet fő gyanúsítottját vezetik a nagyváros kerületi bíróságának tárgyalótermébe 2019. március 16-án, a támadások másnapján. A mecsetek elleni merényletben 49-en életüket vesztették, 48-an megsebesültek. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt. A 28 éves ausztrál Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt emeltek vádat. A fegyvertartási engedéllyel bíró férfi öt lőfegyvert használt a vérengzéshez.

A cseh és szlovák rendőrség is figyeli az új-zélandi mészárost éltető hozzászólásokat

Az internetes gyűlöletbeszéd kapcsán indított nyomozást a cseh rendőrség, mert a múlt heti új-zélandi, 50 halálos áldozatot követelő terrortámadás után igencsak elharapóztak az indulatok a közösségi oldalakon. Sok bejegyzés szerzője támogatja a gyilkost tettében, ami pedig törvényellenes cselekedet. Szlovákiában ugyancsak vizsgálódik a rendőrség, de konkrétumokat egyelőre nem árulnak el.

Az új-zélandi mészáros egy hős, aki tiszteletet érdemel – az ilyen és ehhez hasonló bejegyzések már olyan mértékben elárasztották a cseh oldalakat, amely mellett a belügyminisztérium sem mehet el szó nélkül. Ján Hamáček tárcavezető bejelentette, hogy némely esetben fennáll a terrorizmus propagálásának bűncselekménye, ami büntetőjogi következményeket von maga után. A rendőrség már megkezdte a bizonyítékok begyűjtését.

A cseh bejegyzésekhez hasonló hozzászólások Szlovákiában sem ismeretlenek.

A kommentek között gyakoriak az elkövető tettének megbocsátására felszólító mondatok, sőt, a gyilkos felmagasztalása is a kegyetlen mészárlásért.

Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, olvassák az internetet, de nem szolgálhatnak konkrét információkkal. „A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség általánosan véve felülvizsgálja és operatívan foglalkozik az összes rendelkezésre álló információval, melyek összefüggésben lehetnek a terrorizmussal, illetve a szélsőséges eszmék terjesztésével” – jegyezte meg a szóvivő.

Daniel Milo, a belügyminisztérium korábbi munkatársa, aki rasszista eredetű bűncselekményekkel foglalkozott, állítja, a rendőrségnek nem áll módjában, hogy az összes gyűlölködő bejegyzést ellenőrizze. A rend őreinek erre vonatkozó aktivitása azonban nőtt az elmúlt években. „Abban bízom, hogy ebben az esetben azonosítani tudják a konkrét elkövetőket, akik bejegyzéseikkel valóban kimerítik a terrorista cselekmények propagálásának fogalmát, és ellenük büntetőeljárást indítanak” – mondta a szakértő.

Az ilyen helyzetben kiszabható büntetés akár két éves szabadságvesztés is lehet Szlovákiában. A rendőrség eddig több tucat esetet vizsgált. A bejegyzések tartalma minden esetben gyűlöletkeltő volt. A legismertebb az a videó, amelyben egy rózsahegyi nő elégeti a Koránt.

Nyitókép: MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter

Kapcsolódó hang

A cseh és szlovák rendőrség is figyeli az új-zélandi mészárost éltető hozzászólásokat
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018