INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

tálas péter

új-zéland

tálas péter

Rendőrök biztosítják az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínét 2019. március 15-én. Negyvenkilencre emelkedett a város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál.

Tálas Péter: felütötte a fejét az "újpogány" terrorcselekmény-típus

InfoRádió

A dzsihadista terrorizmusra válaszként egyre többször jelentkezik a fehér felsőbbrendűséget hirdető ideológia, és az ezen alapuló terrorcselekmények is gyakoribbak - fogalmazott az InfoRádióban Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő.

A nemzetközi terrorizmus egy új fajtáját ismertette meg a világgal az ötven halálos áldozatot követelő új-zélandi merénylet - erről ír friss elemzésében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont.

Az elkövető ugyanis mindent élőben közvetített az interneten, és a lehető legnagyobb visszhang érdekében a kormányzati szervekhez és a sajtóhoz is eljuttatta nézeteiről írt kiáltványát. Tálas Péter, a kutatóközpont vezetője az InfoRádiónak ugyanakkor elmondta: nem Brenton Tarrant az első, aki élőben közvetítette az akcióját, 2016-ban Franciaországban egy rendőrségi tisztviselő és felesége megkéselésekor is ugyanez történt.

"Tény azonban, hogy

az új-zélandi támadó azon kevés magányos elkövetők közé tartozik, akik stratégiai jellegű, tehát nagy figyelmet kiváltó és magas áldozatszámmal járó terrortámadást voltak képesek végrehajtani"

- tette hozzá Tálas Péter. A biztonságpolitikai szakértő szerint az egész akció úgy volt felépítve, hogy a legnagyobb nyilvánosságot érje el: szimbolikus volt a helyszínválasztás, és egy 74 oldalas manifesztumot adott ki az elkövető, kevéssel a támadás előtt.

Az utóbbi néhány évben - Tálas Péter meglátása szerint - egyre gyakrabban találkozni "újpogány", a felsőbbrendűségi eszmét hirdető radikális elkövetők cselekményeivel;

"ahogy a dzsihadista terrorizmus megjelent, rövid időn belül megjelent válaszul az ultranacionalista, a fehér felsőbbrendűséget hirdető ideológia is,

ami mind az Egyesült Államokban, mind Európában egyre elterjedtebbé teszi a szélsőséges eszméket ugyanúgy, ahogy a terrortámadásokat is".

A terrorizmus elleni harc egyik eszköze lehetne Tálas Péter szerint a fegyvertartási szabályok szigorítása, ami nem feltétlenül jelenti a teljes tiltást. "Ne felejtsük el, Brenton Tarrant két évig készült erre a terrortámadásra, és ez senkinek sem tűnt fel" - hangsúlyozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

Nyitókép: MTI/AP/Mark Baker

Kapcsolódó hang

Nemzetközi terrorizmus, trendek - Tálas Péter
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018