INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

új-zéland

terrortámadás

személyiség

pszichológia

pszichoanalitikus

tari annamária

Új-Zéland után: meg kell beszélni a gyerekekkel az interneten látott tartalmakat

Új-Zéland után: meg kell beszélni a gyerekekkel az interneten látott tartalmakat

Az új-zélandi eset is rávilágít a gyermekeket az interneten fenyegető veszélyekre - erről beszélt az InfoRádiónak Tari Annamária pszichoanalitikus. A szakértő azt ajánlotta a szülőknek: minél gyakrabban, akár napi szinten beszélgessenek gyermekeikkel a közösségi oldalakon látottakról.

Az internet - minden jó tulajdonsága ellenére - nagyon sok olyan lehetőséget is adott az emberek kezébe, amiken keresztül akár már gyerekkorban elérhetőek olyan tartalmak, amelyek nagyon rosszat tesznek a személyiségfejlődésnek. Mint Tari Annamária pszichoanalitikus az InfoRádióban elmondta, a biológiai életkor előrehaladtával jellemezhető személyiségérés a korai életszakaszban még nem történt meg, hanem folyamatban van.

"Mindazon képi impulzus, agresszió, amit látni lehet olykor az internet különböző zugaiban, erőteljes negatív hatást gyakorol.

Sokkal ijesztőbb egy gyereknek, mint egy felnőttnek, különösen, ha arra gondolunk, hogy mondjuk egy mészárlás képeit nézve még egy felnőtt is átél szorongást, félelmet"

- utalt az új-zélandi, 50 halálos áldozatot követelő, muszlimellenes terrortámadásra, amit az elkövető, Brenton Tarrant az interneten élőben közvetített, a felvétel pedig újra és újra felkerült a világhálóra.

Arra a kérdésre, hogy az új-zélandi videók sarkallhatnak-e arra tizenéveseket, hogy ők is erőszakos cselekedeteket kövessenek el, Tari úgy felelt: "nem nagyon hiszem, hogy egy az egyben van hatása, mert ahhoz mindig kell valamilyen alapattitűd. Inkább azt mondanám, hogy

ha van problematikus tinédzser a videónézők között, az érzelmei hamarabb lángra kapnak".

Tari Annamária nem gondolja, hogy az életet szirupos-cukros formában kell bemutatni a gyerekeknek, de szakmájában alapvetés, hogy szülőknek be kell látniuk: a gyermekeket meg kell védeni azoktól a képi hatásoktól, amelyek miatt éretlen személyiségük révén számukra kezelhetetlen helyzetekbe kerülnek.

A szülőknek gyakorlati tanácsként azt ajánlja,

gyermekeikkel legalább kétnaponta, de inkább naponta beszélgessenek az interneten látottakról.

"Nyilván az a legjobb, ha a családban akkora fokú a bizalom, hogy ha a gyermek lát valamit, akkor azonnal elmondja a szüleinek. Kutatások azt mutatják, hogy bár muszáj lenne, a szülők ritkán teremtenek alkalmat arra, hogy részletesen megbeszéljenek tartalmakat a gyermekeikkel" - mutatott rá a pszichoanalitikus. Szerinte

be kéne látni, hogy a XXI. századi gyerekeknek ez az életterük,

és át kell tudni adni azt a bölcsességet, amely szerint a szörnyű világ nem az ő személyes valóságuk.

Kapcsolódó hang

Új-Zéland után: le kell ülni a gyerekekkel
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018