INFORÁDIÓ 
2020. április 8. szerda
Dénes

új-zéland

terrortámadás

áldozatok

Sebesültet visznek el a mentők az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínén 2019. március 15-én. Negyvenkilencre emelkedett a város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál.

Újabb fejlemények az új-zélandi terrortámadás nyomozásában

Infostart / MTI

A hatóságok azonosították a múlt heti christchurchi terrortámadás mind az ötven halálos áldozatát - jelentették hatósági források csütörtökön.

Mike Bush új-zélandi rendőrfőnök megerősítette, hogy a gyászoló családtagok most már eltemethetik szeretteiket. Az azonosításban több mint 120 ember, többek között rendőrök, katonai kórboncnokok és törvényszéki fogorvosok vettek részt.

A héten már több holttestet azonosítottak, szerdán pedig már a temetések is elkezdődhettek,

az iszlám vallás előírásai szerint ugyanis a halottakat a lehető leghamarabb a földbe kell helyezni.

Illetékesek szerint a félszáz áldozat nagy részét Christchurchben temetik majd el, míg más áldozatok holttestét szülőhazájukba szállítják a hozzátartozók.

Christchurch, 2019. március 15.
Sebesültet látnak el mentősök az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínén 2019. március 15-én. Negyvenkilencre emelkedett a város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál.
MTI/EPA/SNPA/Martin Hunter
Sebesültet látnak el mentősök az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínén 2019. március 15-én. MTI/EPA/SNPA/Martin Hunter

Ugyancsak csütörtökön Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya még a héten betilt minden katonai jellegű félautomata és automata fegyvert, válaszul arra, hogy terrortámadás elkövetője ilyen fegyverekkel gyilkolt.

A március 15-én elkövetett christchurchi terrortámadás ausztrál állampolgárságú elkövetője két mecsetben lövöldözött, a merényletben ötven ember halt meg és további ötven megsebesült.

A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes hírnév utáni vágyát nyilvánvalóvá tette, hogy néhány perccel a merénylet előtt 74 oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben leszögezte: fehér bőrű ausztrál, rasszista, és tettét bevándorlásellenessége motiválta.

Új-Zélandon hozzávetőleg ötvenezer vallásos muszlim él, köztük sok bevándorló például Pakisztánból és Bangladesből.

Nyitókép: MTI/AP/Mark Baker
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018