eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Brenton Tarrantot, az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős merénylet fő gyanúsítottját vezetik a nagyváros kerületi bíróságának tárgyalótermébe 2019. március 16-án, a támadások másnapján. A mecsetek elleni merényletben 49-en életüket vesztették, 48-an megsebesültek. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt. A 28 éves ausztrál Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt emeltek vádat. A fegyvertartási engedéllyel bíró férfi öt lőfegyvert használt a vérengzéshez.
Nyitókép: MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter

Az ámokfutás előtt üzent az új-zélandi terrortámadás elkövetője

Az új-zélandi kormány kilenc perccel a christchurchi mecsetek elleni támadás kezdete előtt kapta meg a merénylettel gyanúsított ausztrál szélsőséges "kiáltványát" - mondta vasárnap Jacinda Ardern miniszterelnök.

"Azon mintegy harminc ember között voltam, akik megkapták a támadás előtt kilenc perccel elküldött manifesztumot" - mondta a kormányfő. "Az emailban elküldött kiáltványban nem szerepelt a támadás egyetlen részlete sem, még az sem, hogy Új-Zélandban hol fogják elkövetni".

A kormányfő hivatalának illetékese elmondta, hogy az elektronikus levelet sürgős megjelöléssel két percen belül továbbküldték a parlament biztonsági szolgálatának. Ardern hivatala korábban megerősítette, hogy a levelet számos médium és más politikusok is megkapták.

A mészárlással gyanúsított 28 éves ausztráliai férfit, aki ellen szombaton tömeggyilkosság miatt vádat emeltek, nem fogják kiadni Ausztráliának - mondta Ardern. "Minden bizonnyal az új-zélandi igazságszolgáltatás előtt kell felelnie az itt elkövetett terrortámadásért" - tette hozzá.

A kormányfő megerősítette, hogy

módosítani fogják a fegyvertartási törvényt, és kormánya megkezdi az ehhez szükséges vitát.

A szomszédos Ausztráliában magánemberek nem tarthatnak félautomata fegyvert, amióta egy magányos támadó gépkarabéllyal 35 emberrel végzett 1996-ban.

Sydney, 2019. március 16.
Új-zéland egyik nemzeti jelképét, az ezüst páfránylevelet vetítik a sydney-i operaházra az új-zélandi Christchurchben elkövetett két terrortámadás áldozatai emlékére 2019. március 16-án, a 49 halálos áldozatot követelő merényletek másnapján. A Maszdzsid al-Núr és Linwood mecset ellen elkövetett összehangolt támadásban 48-an megsebesültek. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt. A fő gyanúsított, a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt vádat emeltek.
MTI/EPA/Paul Braven
Új-Zéland egyik nemzeti jelképét, az ezüst páfránylevelet vetítették március 16-án a sydney-i operaházra az új-zélandi Christchurchben elkövetett két terrortámadás áldozatai emlékére. (MTI/EPA/Paul Braven)

A vérengzésnek továbbra is a 28 éves ausztrál férfi, Brendon Tarrant az egyetlen gyanúsítottja. A nap folyamán még őrizetben volt másik két személynek nincs köze a mecsetek elleni támadásokhoz, az egyiket már szabadon engedték, de a másik ellen vádat emeltek tiltott fegyverviselés miatt.

Próbálják törölni a merénylet videóit az internetről

Jacinda Ardern hangsúlyozta, hogy "megválaszolandó kérdései vannak" az internetes óriáscégeknek. Közölte, hogy Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetője, akivel kapcsolatba lépett, részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A kormányfő elmondta: minden tőlük telhetőt megtettek, hogy töröljék a merényletről az interneten keringő felvételeket.

Mia Garlick, a Facebook ausztráliai és új-zélandi igazgatója szombati közleményében tudatta, hogy

több mint 1,5 millió posztot töröltek a közösségi portálról, amelyek a Maszdzsid al-Núr mecsetben elkövetett mészárlásról készült videofelvételt tartalmazták.

Garlick hozzátette, hogy 1,2 millió posztot már a feltöltésekor töröltek, és dolgoznak a felvétel "szerkesztett", erőszakos jelenetek nélküli változatainak eltávolításán is.

Brenton Tarrant a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. A Facebookon kívül a Twitter mikroblog portál és a Google kereső is azon dolgozott, hogy eltávolítsa a videót, amely a mészárlás után órákon át elérhető volt a közösségi médiában.

Ötvenre emelkedett a halottak száma

A kormányfő közölte, hogy a pénteken két mecsetben elkövetett mészárlás áldozatainak holttestét vasárnap estétől kezdik átadni a hozzátartozóiknak. Szerdáig várhatóan minden holttestet átadnak.

Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere előzőleg közölte, hogy a városháza emberei dolgoznak a sírhelyek előkészítésén, így a temetésekre az iszlám előírásai szerint minél előbb sor kerülhet.

Időközben ötvenre emelkedett a véres merényletek áldozatainak száma. Korábban 49 halottról szóltak a jelentések, de időközben még egy ember meghalt a kórházban. Még 34 embert ápolnak kórházban, tizenketten közülük életveszélyes állapotban vannak az intenzív osztályon.

A sebesültek között egy négyéves kislány is van, akit válságos állapotban szállítottak egy aucklandi gyermekkórházba.

A hozzátartozók által összeállított nem végleges lista szerint a halálos áldozatok 3 és 77 év közöttiek voltak. A hatóságok még nem tették közzé az áldozatok személyazonosságát. Ezen a nem hivatalos listán 44 férfi és 4 nő szerepel.

Külföldi áldozatok

A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője szerint újabb pakisztáni áldozatokat azonosítottak, így a támadás pakisztáni halottjainak száma kilenc, egyikük nő. Kettőjükkel - Naim Rasiddal és Talha Naimmal - a támadó akkor végzett, amikor megpróbálták megragadni a fegyverét.

Imran Hán pakisztáni kormányfő vasárnap a Twitteren bejelentette, hogy Naim Rasidot, aki látható volt a videón, amint megragadja a támadó fegyverét, mártíromságáért kitüntetik.

India új-zélandi nagykövetsége szerint a halálos áldozatok között legalább 5 indiai van, míg a Times of India című újság a hozzátartozóktól származó értesülések alapján 7 indiai áldozatról számolt be.

A török kormány küldöttséget küld hétfőn Christchurchbe, amelynek tagja lesz Fuat Oktay alelnök és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter is. A delegáció találkozik a moszlim közösség tagjaival, koszorúkat helyez el az áldozatok emlékére és találkozik az új-zélandi kormány képviselőivel - jelentette be közleményben Winston Peters új-zélandi külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×