INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

szlovákia

oknyomozó központ

tényfeltárás

Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Soros-pénzt is elfogadna a pozsonyi oknyomozó központ

Pozsonyban megalakult a Ján Kuciak Oknyomozó Központ, amely a szlovákiai és külföldi oknyomozó újságírók közös platformjaként fog működni. A központ célja, hogy nemzetközi zsurnalisztikai programok keretében korrupciót feltáró munkát végezzen. A működéshez szükséges anyagi eszközöket felajánlásokból, illetve támogatásokból akarják biztosítani. Soros György támogatását is szívesen fogadnák.

A tavaly februárban meggyilkolt oknyomozó újságíró nevét viselő központ alapvetően olyan szlovákiai oknyomozó csoportot alkot, amely a lehetőségek szerint együttműködik a hasonló szerepet vállaló külföldi kollégákkal, más hazai újságírókkal és médiumokkal is – olvasható a központ sajtóközleményében. A polgári társulást különböző sajtóorgánumokhoz tartozó szlovákiai újságírók hozták létre.

A névválasztás sem véletlen. Pavla Holcová, a cseh központ oknyomozó újságírója, Ján Kuciak kollégája korábban többször kérdezte Kuciakot, nem alapítana-e egy Csehországban már működő tényfeltáró újságíró csoportosuláshoz hasonlót Szlovákiában is. „Kuciak akkor azt mondta, igen, nagyon szeretné, de még nem merne ilyenbe kezdeni” – mondta Holcová.

A Ján Kuciak Oknyomozó Központ igazgatótanácsának elnöke és a projekt szerkesztője Soltész Árpád egykori tényfeltáró újságíró lett. Azt mondta, benne vannak már az Organized Crime And Corruption Reporting Project hálózatban. „A szervezet négy kontinensen több mint harminc ilyen projektet egyesít, velük is együtt fogunk működni. Tudjuk, hogy ha az újságírók összedolgoznak és információt cserélnek, akkor sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak nyomozni” – fogalmazott Soltész Árpád.

Hozzátette, a működéshez szükséges anyagi eszközöket felajánlásokból, illetve támogatásokból akarják előteremteni. „Nagyon örülnék, ha Soros György is hozzájárulna, mert mi tényleg csak ilyen pénzekből fogunk élni. Előírt, hogy kitől lehet pénzt elfogadni, Nagy korporációktól nem, kétes egyénektől például nem, de Sorost mi nem tartjuk kétes egyénnek. Ha hajlandó hozzájárulni, akkor mi nagyon szívesen elfogadjuk, egyelőre nem jelentkezett” – árulta el a központ igazgatótanácsának elnöke.

A központ saját tevékenységének eredményeit a honlapján fogja nyilvánosságra hozni. Ezek ingyenesen hozzáférhetőek és szabadon terjeszthetők lesznek. Tudatták, készek együttműködni minden etikai és szakmai normát betartó szerkesztőséggel és újságíróval.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Kapcsolódó hang

Soros-pénzt is elfogadna a pozsonyi oknyomozó központ
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018