INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

migráció

szlovákia

homonna

Bejrút, 2018. szeptember 17.Hazatérő szíriai menekültek várnak az indulásra Bejrútban 2018. szeptember 17-én. A két érintett kormány megállapodásának alapján mintegy kétszáz szíriai menekült költözhet vissza hazájába Libanonból. (MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Menekültek százait fogadhatja be ideiglenesen Szlovákia

Fél évig maradhatnak majd a homonnai táborban, ahol ellátják, iskoláztatják őket, hogy onnan az Egyesült Államokba, Kanadába és Norvégiába mehessenek tovább.

Szlovákia 250 menekült ideiglenes befogadására készül, akik hat hónapig maradnának az ország területén. Ez a kormány, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Migrációs Szervezet közötti megállapodástervezetből derült ki melyet a belügyminisztérium tett közzé. A menekülteket az előzetes tervek szerint a homonnai menekültközpontjában fogják elhelyezni.

A megállapodás szerint

a menekültek elszállásolásával, ellátásával és taníttatásával járó költségeket a kormány térítené.

A menedékkérelemért folyamodók azonban fél évnél tovább nem maradnak az országban. Szlovákiánál ugyanis fejlettebb országokba – az Egyesült Államokba, Kanadába és Norvégiába – mennek majd tovább. Petar Lazarov belügyi szóvivő elmondta, egy

nemzetközi projektről van szó, melynek célja, hogy segítse a háború elől menekülő embereket.

Amennyiben az ideiglenesen befogadott menekültek közül néhányan távoznak egy harmadik országba, a megállapodás érvényessége idején kiegészíthetik a létszámot további személyek befogadásával. Az összlétszám ugyanakkor nem haladhatja meg a 250 főt. „Szlovákia bevonása a harmadik országokba történő letelepítési folyamatba nagyon hasznos, és nem egy alkalommal mentette már meg menekülők életét” – fogalmazott Zuzana Vatráľová, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szlovákiai vezetője.

Nem az ez első alkalom, hogy a menedékkérők végleges elhelyezésének időpontjáig Szlovákia segítséget nyújt a menekültek elszállásolásában.

„2009-től hat alkalommal végeztünk ehhez hasonló tevékenységet. A múltban helyeztünk már el itt kenyai, jemeni és iráni menekülttáborból érkezőket”

– tette hozzá Vatráľová.

Rendkívüli körülmények esetén a szlovák belügyminisztérium határozata értelmében meghosszabbíthatják a menekültek tartózkodási idejét addig, amíg nem távoznak egy harmadik országba. A menekültek Szlovákiába, majd a további országokba való utaztatásának költségeit a Nemzetközi Migrációs Szervezet téríti. A megállapodás azzal a nappal lép érvénybe, amikor azt minden szerződő fél aláírja. A belügyminisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a megállapodástervezetet.

Nyitókép: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Kapcsolódó hang

Menekült befogadását tervezi Szlovákia
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018