eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Elektromos autót töltenek fel egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én.
Nyitókép: Mohai Balázs

Sok hasznot hajt a dízelbotrány az Egyesült Államokban

A dízelbotrány miatt a Volkswagenre az Egyesült Államokban kirótt közel 3 milliárd dollár büntetést elektromos autók feltöltéséhez szükséges áramtankoló készüléket építésére, valamint a közforgalomban használt dízelmeghajtású járművek környezetbarát átszerelésére fogják felhasználni. A Welt am Sonntag értesülése szerint a legnagyobb összeget Kalifornia kapja, aminek egy részét a teherszállítás vasúton történő lebonyolítására fordítják majd.

A még 2015 őszén kirobbant emissziós botrány miatt az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala közel 3 milliárd dollár büntetéssel sújtotta a világ egyik legnagyobb gépkocsi konszernjét, a Volkswagent a kipuffogó gázokra érvényes amerikai előírások kijátszása miatt. Az összeget a hivatal most a környezetbarát forgalom előmozdítására akarja felhasználni, és mint a Welt am Sonntag című lap értesült, az egyes szövetségi államoknak – kellő indokolás alapján – akár 423 millió dollár is a rendelkezésére áll a levegő tisztaságának javítását célzó tervek megvalósítására. 22 szövetségi állam máris tájékoztatta a hivatalt, hogy pontosan mire akarja fordítani a dollármilliókat.

A német újság szerint a sors fintora, hogy éppen a dízelbotrányból származó összegből akarják csaknem Amerika-szerte a dízelmeghajtású autóbuszok motorját úgy átalakítani, hogy minden szempontból megfeleljenek az igencsak szigorú emissziós követelményeknek.

Ezzel egyidőben jelentős beruházásokat terveznek az elektromos autók népszerűsítését elősegítő áramtankoló láncolat kiépítésére is. Míg Vermont államban a diákokat iskolába szállító autóbuszokat akarják árammal üzemeltetni, Kaliforniában még azt is megpróbálják a rendelkezésére álló közel 425 millió dollárból megvalósítani, hogy a teherforgalom zömét, amit jelenleg gépkocsikkal bonyolítanak az autóutakon, a vasút vegye át.

Washington elöljárói azt vették tervbe, hogy a jövőben csak környezetbarát szemétszállító teherautókat vásárolnak, egyben pedig anyagi ösztönzést nyújtanak azoknak a gépkocsivásárlásra készülő lakosoknak, akik elektromos autót, vagy legalábbis olyan személygépkocsit vesznek, amely gyakorlatilag nem szennyezi a levegőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×