eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy autó karosszériája a gyártósoron a Kia Motors Slovakia zsolnai gyárában 2012. augusztus 22-én. Megkezdte új modellje, a Kia ceed Sportswagon második generációjának sorozatgyártását a szlovákiai autógyár.
Nyitókép: Nyikos Péter

Rövidzárlat az elektromos autóknál

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta, a dízelbotrány abszolút nyertese a benzines gépjárművek piaca volt, aminek viszont vannak környezetvédelmi következményei.

A dízelbotrány után a gázolajüzemű járművek forgalma visszaesett ugyan csaknem tíz százalékkal, de a benzines autók értékesítése kompenzálta a kiesést, így tavaly is nőtt, sőt rekordot ért el a globális gépjárműgyártás - közölte az InfoRádió kérdésére Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke.

"Világszerte 98 millió 930 ezer autót gyártottak, ebből Európában 23 milliót, leginkább benzines és dízeljárművet. A tisztán elektromos meghajtású autók forgalmazása eléggé kicsi, másfél százalék körül van, az egyéb meghajtások aránya 3-4 százalék"

- vázolta az új autók piaci megoszlását üzemanyaguk szerint Erdélyi Péter, aki szerint érdekes, hogy

a dízelbotrányból nem az e-autók jöttek ki győztesen,

emiatt pedig a szén-dioxid-kibocsátásban jobban felelős benzines járművek terjedésével nem tudni, hogy fog megvalósulni a környezetvédelem szempontjából kulcsfontosságú kibocsátási cél.

Az autógyártás Erdélyi szerint természetesen

halad az elektromos autók felé, de sokkal lassabban, mint ezt jó néhányan várták vagy szeretnék.

Magyarországon idén akár a 8 ezer milliárd forintot is elérheti az autóipari termelés értéke, ami a hazai teljes gazdasági termelés negyede. Az autóipari kitettségünkkel kapcsolatban viszont Erdélyi Péter felhívta a figyelmet arra, hogy nem az autóipari termelést kell csökkentenünk, hanem a többi iparágat felzárkóztatni hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×