eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Friedland, 2016. április 4.Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)
Nyitókép: MTI/EPA/Swen Pförtner

Tömegek várnak a német konzulátusokon

Németországban a kormánypártok megegyezése alapján a kiegészítő védelemben részesülő migránsok augusztus elsejétől maguk után hozhatják közvetlen családtagjaikat. Havonta ezren kaphatnak beutazási engedélyt.

A kisebbik kereszténypárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) ugyanakkor feltételül szabta, hogy havonta csak ezer családtag beutazását fogják engedélyezni. A közel-keleti német diplomáciai kirendeltségeken máris hosszú sorok várakoznak a család-egyesítés reményében.

A berlini koalícióban hosszú időn át komoly viták folytak a kiegészítő védelmet elvező menekültek családösszevonásáról. Ez idő alatt szünetelt a német konzulátusokon az engedélyek kiadása, de miután a tavaly őszi választás eredményeképpen ismét a szociáldemokratákból valamint a kereszténypártokból alakult kormány, a szociáldemokraták egyebek között feltételül szabták, hogy a kiegészítő védelemben részesülök is maguk után hozhassák közvetlen hozzátartozóikat.

Végül kompromisszum született, amelynek értelmében augusztus elsejét követően havonta ezer családtag kaphat beutazási engedélyt.

A német menekültügyi törvény, illetve a genfi egyezmény alapján az részesülhet kiegészítő védelemben, aki ugyan nem felel meg a menekültstátus feltételeinek, de akit hazájában halál, kínzás vagy embertelen bánásmód veszélye fenyeget. A védelem egy évre szól, amit a német hatóságok évről-évre - az érintett személy hazájában uralkodó helyzet alapján - meghosszabbíthatnak, és öt év után akár tartós letelepedési engedélyre is lehetőség nyílik.

A hagyományos menekültstátussal rendelkezők családegyesítése folyamatosan zajlik, január elseje óta 18451 személy számára állított ki valamelyik német diplomáciai kirendeltség beutazási vízumot.

Tavaly összesen csaknem 55 ezren lépték át ilyen alapon a német határt.

A családösszevonás keretében csak házastársak és gyerekek kaphatnak beutazási engedélyt, de kiskorúak is maguk után hozhatják szüleiket és testvéreiket. Lapértesülések szerint Németország közel-keleti konzulátusain már csaknem 30 ezren nyújtottak be vízumkeresetet közvetlen rokoni szálakra hivatkozva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×