eur:
394.82
usd:
370.86
bux:
66434.58
2024. április 16. kedd Csongor
Berlin, 2018. júluius 4.Angela Merkel német kancellár a 2018-as szövetségi költségvetésről tartott vitán a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Megviselte Angela Merkel kormányát a koalíciós válság

Németországban a menekült-ügyben kirobbant koalíciós válságot ugyan sikerült megoldani, a vérre menő viták azonban mély nyomokat hagytak a lakosságban. Erre vall az állami tévécsatorna, az ARD megbízásából készült közvéleménykutatás eredménye, amely szerint a választók 78 százaléka elégedetlen a kormány munkájával. A koalíciós pártok népszerűsége is erősen visszaesett.

Alig egy hónap leforgása alatt, tehát mialatt a koalícióban résztvevő két kereszténypárt menekült-ügyi vitája elmérgesedett, 15 százalékkal nőtt a kormányt bírálók tábora. Igaz, az őszi választások óta egyre kevesebben érzik úgy, hogy a vezető politikusok Berlinben a helyes irányba vezetik az országot.

Ez jórészt a migránsok kérdésében elfoglalt álláspontra vezethető vissza, ugyanis a most készült felmérés szerint a lakosság 56 százaléka úgy véli, hogy a kormány mértéktelenül sok időt szentel a menekült-kérdésnek, ahelyett, hogy más időszerű problémákkal foglalkozna.

Ezek között említették a kórházak valamint öregotthonok ápolóinak fogyatkozó számát, a megfizethető lakbérű lakások építését és az iskolai oktatás reformját.

A késhegyre menő vitát megsínylette a két szemben álló fél, Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter is.

A kancellár népszerűsége 48 százalékra esett vissza, míg a belügyminiszteré példátlanul alacsony szinte, 27 százalékra süllyedt, holott Seehofer – politikai elemzők egybehangzó véleménye szerint – éppen az októberben esedékes bajorországi tartományi választás miatt kritizálta a kancellárt.

Noha a viszályt lezáró kompromisszumba foglalt tranzit-zónák létrehozását az osztrák határ mentén a válaszadók több, mint fele helyesli, a jelenlegi kormány nem nyerné el a választópolgárok szavazatainak 50 százalékát – ha most járulnának az urnákhoz.

Némi meglepetést keltett az állami tévécsatorna, az ARD megbízása alapján készült felmérés adatai között, hogy a menekültek visszautasításával fellépő Alternatíva Németországnak elnevezésű jobboldali párt a koalíciós torzsalkodásból alig húzott hasznot, ugyanis támogatottsága alig egy százalékkal emelkedett és most 16 százalékon áll, de továbbra is a legerősebb ellenzéki párt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×