INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

németország

koalíció

angela merkel

cdu

martin schulz

Húsvétig megalakulhat az új német kormány

Húsvétig megalakulhat az új német kormány

Berlinben a kancellár, valamint a nagykoalíció újraélesztésén fáradozó két másik párt elnöke egybehangzóan megelégedéssel nyilatkozott a vasárnap kezdődött tapogatózó tárgyalások eredményéről. Angela Merkel kancellár hangsúlyozta, az elért kompromisszum is az érintett felek felelősségvállalásáról tanúskodik, és úgy vélte, ha létrejön a hárompárti koalíció, a lakosság bizakodóan tekinthet az elkövetkező évtized elé.

A 28 oldal terjedelmű megállapodást mindkét kereszténypártnak, tehát a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) és a Keresztényszociális Uniónak (CSU), valamint a Szociáldemokrata Pártnak (SPD) elfogadta. Míg külpolitikai téren az Európai Unió további erősítésében, illetve a szervezet reformjában, továbbá az ettől remélt egyesülési folyamat felgyorsításában mindegyik fél egyetértett, a menekültkérdés azonban – mint Martin Schulz szociáldemokrata pártelnök az egész éjszaka folyt tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta – már parázs vitát robbantott ki, de végülis megegyeztek abban, hogy Németország évente legfeljebb 220 ezer menekültet fog befogadni. Az átmeneti menedéket kapott migránsok családösszevonását megszigorítják, és havonta legfeljebb ezer rokonnak adnak beutazási engedélyt.

Ezzel a feltétellel a menekültek beáramlásának drasztikus korlátozását követelő CSU is meg tudott békülni, és így engedékenyebben viszonyult a szociáldemokraták egészségügy-biztosítási reform-követeléséhez, amelyben ugyan Martin Schulz lemondott arról, hogy a magánbiztosítás eltörlésével egységesítsék a rendszert, de a jövőben visszatérnek ahhoz a korábbi gyakorlathoz, hogy a betegbiztosítási járulék felét az alkalmazottak, míg másik felét a munkaadók fizetik.

A megegyezésben nem szerepel az átlagbérnél jóval magasabb fizetésből élő személyek adókulcsának emelése sem.

Angela Merkel megjegyezte: az előzetes egyeztetés annyira alapos és mélyreható volt, hogy a hivatalos koalíciós tárgyalás viszonylag könnyű lehet. Hangsúlyozta, hogy a megállapodásért mindhárom fél nagy erőfeszítéseket tett, "mindenki átlépett a saját árnyékán". Hozzátette, hogy a megállapodást rögzítő dokumentum megmutatja, a CDU, a CSU és az SPD "komolyan dolgozik azért, hogy ebben a törvényhozási ciklusban lerakjuk az alapokat ahhoz, hogy 10 és 15 év múlva is jól élhessünk Németországban".

A megállapodás további részletei:

  • A következő kormánynak küzdenie kell azért, hogy Németország lépést tartson a digitális átalakulással. Merkel szerint fel kell építeni a "gigabit társadalmat", mert "a digitalizáció mindent megváltoztat", és "a világ nem vár Németországra". Gondoskodni kell a biztonság megőrzéséről is, egyebek mellett elhatározták, hogy 15 ezer fővel növelik a rendőrség létszámát.
  • Az új kormány az Európai Unió megújításának kormánya, egy "új kezdet" kormánya is lesz, és az EU-politikában szorosan együttműködik Franciaországgal.

A megállapodást most a SPD január 21-i kongresszusa elé terjesztik, és ha a küldöttek többsége megszavazza, Martin Schulz ismét zöld utat kap a tényleges, immár a miniszteri tárcák elosztására is kiterjedő koalíciós tárgyalások folytatására. Megfigyelők szerint Schulznak nem lesz könnyű feladata pártja tagságával elfogadtatni a megállapodást, de ha a többség helyesli, valószínűnek tűnik, hogy húsvétig hivatalba léphet Angela Merkel negyedik kormánya.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018