eur:
394.12
usd:
369.85
bux:
65766.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Egyre árnyékosabb a német-lengyel viszony

Egyre árnyékosabb a német-lengyel viszony

Berlin és Varsó kapcsolatára árnyék vetült, amióta a Jog és Igazságosság Párt vette át a kormányzást Lengyelországban. A feszültséget tovább fokozta, hogy Varsóban kormánypárti politikusok a közelmúltban háborús jóvátételi követeléssel álltak elő. A hétvégén egy tömeggyűlésen a kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski már határozott formában sürgetett kárpótlást Németországtól. Berlinben ezt az igényt elutasítják.

Lengyelország függetlenségének 99. évfordulójára rendezett tömeggyűlésen a Jog és Igazságosság Párt elnöke becsületbeli ügynek nevezte, hogy Varsó háborús kártérítést követeljen Németországtól. Mint Jaroslaw Kaczynski fogalmazott, a németek kifizették a franciákat, a zsidókat és más nemzeteket azokért a veszteségekért, amelyeket a második világháború során elszenvedtek, de a lengyeleket nem.

Két hónappal ezelőtt már Witold Waszczykowski külügyminiszter is szóba hozta a jóvátételi igényt, azzal érvelve, hogy hazáját a náci Németország a háborúban tönkretette, de Berlintől mind a mai napig egyetlen fillér kárpótlást sem kapott.

A német kormány elutasítja a lengyel követelést, idézve a berlini törvényhozás jogügyi bizottságát, amely azzal érvel, hogy Varsó 1953-ban lemondott minden ilyen irányú igényéről és az 1990-ban Németország újraegyesüléséről aláírt úgynevezett "Kettő-plusz-Négy" hatalmi szerződés is kimondja, hogy Berlinnek nincs többé jóvátételi kötelezettsége. Ezzel azonban a varsói kormány arra hivatkozva nem ért egyet, hogy 1953-ban Lengyelország Moszkva utasítására járt el, és akkor is csupán a szintén szovjet érdekszférához tartozó Kelet-Németországgal szemben mondott le jogigényéről.

Noha Jaroszlaw Kaczynsky ezúttal főként becsületbeli ügyet emlegetett, Marius Blascsak belügyminiszter nemrég ezermilliárd dollárra becsülte a kárpótlás összegét, azonban Witold Waszczykowski külügyminiszter – alighanem a feszültség fokozódásának elkerülése érdekében – úgy vélte, hogy a jóvátételi igény pontos megállapításához alapos elemzésekre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×