eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Fenyegetés helyett így puhítaná északi rokonait az új déli elnök

Fenyegetés helyett így puhítaná északi rokonait az új déli elnök

Felülvizsgálná az amerikaiak által telepített korszerű rakétavédelmi rendszer használatát az új dél-koreai elnök. A kardcsörtető szomszédjával szemben békülékenyebbnek tartott Mun Dzsae-in ugyanakkor azt mondta: az északiaknak először le kell állítaniuk a provokációkat.

Első lépései között az atomfegyvereivel fenyegetőző Észak-Koreával kialakult feszültség csökkentéséről tárgyalt az új dél-koreai vezető a kínai elnökkel.

Mun Dzsae-in választási ígéretei között szerepelt, hogy felülvizsgálja az amerikai szövetségesei által telepített, modern THAAD rakétavédelmi rendszer használatát.

A térségben az amerikai katonai befolyást erősítő, de Észak-Korea és Kína által is ellenzett fegyvereket azért állították hadrendbe, hogy elrettentsék a phenjani rezsimet.

Donald Trump amerikai elnök korábban harciasan jelezte: ha más nem segít, akkor Amerika egyedül „oldja meg” az Észak-Korea által támasztott problémát. Repülőgéphordozókat és stratégiai bombázókat is küldött a térségbe és a korszerű, rakétavédelmi rendszer telepítéséről is döntött.

Az új dél-koreai elnök azonban

inkább gesztusokkal, mint fenyegetéssel szeretné puhítani az északi rokonokat,

de közben kénytelen a regionális befolyását féltő Kína és a számára biztonságot garantáló Amerika között lavírozni.

Fenyegetés helyett így puhítaná északi rokonait az új déli elnök

Kína különösen ellenezte az úgynevezett „Végfázisú nagy magassági területvédelmi rendszer” telepítését. Ezek a fegyverek ballisztikus rakétákat tudnak megsemmisíteni repülési szakaszuk végső fázisában.

Peking szerint Koreába történő telepítésük megbontja a térségben a stratégiai egyensúlyt és nem fékezi meg Észak-Korea rakéta- és nukleáris programját.

Mun nem utasította el a kínai aggályokat, hanem nyitva hagyta a kaput és azt mondta, „megérti azokat és reméli, hogy a felek tovább mélyíthetik egymás álláspontjának megértését”.

A rakétarendszer ügyét meg lehet oldani, ha Észak-Korea felhagy a provokációkkal – tette még hozzá.

Szöulnak ugyanakkor azért is fontos megoldani a kérdést, mert

Kínában működő dél-koreai cégeknek hirtelen különböző nehézségeik támadtak, bár a kínai elnök tagadta, hogy büntetnék őket.

Beiktatása után Mun azonnal közölte, hogy megpróbálja csökkenteni a feszültséget a félszigeten és még arra is hajlandó, hogy Észak-Koreába utazzon.

Az új elnök később Abe Sinzo japán miniszterelnökkel is beszélt és arra utalt, hogy a 20. századi japán megszállás atrocitásai ellenére nem akarja, hogy a múlt a két ország együttműködését gátoló „akadály” legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×