eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Trump a számokról vitázik a "hazug" médiával

Még csak pár napja elnök, de Donald Trump máris újabb szópárbajba keveredett a médiával. Miközben az új kormányzat megtette az első lépéseket, hogy lebontsa Barack Obama örökségét, néhány képviselője arról vitatkozott a sajtóval, hogy hányan is voltak jelen az új elnök beiktatási ünnepségén.

Az amerikai média „megszállottan próbálja illegitimmé tenni Donald Trumpot. Ezt nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni” – figyelmeztetett az új amerikai elnök kabinetfőnöke, Reince Priebus.

Az okot azok a hétvégi fotók szolgáltatták, amelyeket nézve úgy látszik: Barack Obama beiktatásán sokkal több néző volt, mint Donald Trumpén.

Hivatalos becslések nem hangzottak el a résztvevők számáról, hacsak nem számít hivatalosnak a kémszolgálatokkal békülni próbáló elnök szava. A CIA székházába látogatva Donald Trump másfél millió résztvevőről beszélt, majd megjegyezte, hogy az ennél alacsonyabb számot említő riporterek a Föld „leghazugabb emberi lényei”.

Sean Spicer, a Fehér Ház új szóvivője azt mondta: senkinek sincsenek pontos adatai, de közölte, hogy 720 ezer ember lehetett a Capitolium előtti téren. Spicer az elnökség hozzáállását mintegy mutatva harciasan állt ki a riporterek elé, majd anélkül távozott, hogy bárki is kérdezhetett volna.

Miközben a New York Times és más médiumok „hamis állításoknak” nevezték a Trump-kormányzat adatait, az elnök egyik vezető tanácsadója, Kellyanne Conway úgy fogalmazott: az elnöki szóvivő „alternatív tényeket” közölt. „Az alternatív tények nem tények, hanem hamis állítások” – vágta ezek után a fejéhez az NBC műsorvezetője.

Conway viszont azt mondta „újra kell gondolnunk” a Fehér ház és a sajtó kapcsolatát.

A számháború közepette több millió tiltakozó vonult fel szombaton az úgynevezett Nők menetén több amerikai és külföldi nagyvárosban. Sokan annak a grafikus tervezőnek a képeit tartották a magasba, aki az ikonikus kék-piros Barack Obama „Remény” posztert tervezte.

Az új képek között szerepel egy amerikai zászlót fejkendőként viselő muszlim nő képe, alatta a felirattal: „Mi, a nép sokkal hatalmasabb vagyunk mint bármikor”. Férfiak – fehérek, feketék vagy mások – viszont nem láthatók az új képsorozaton.

A Trump-adminsztráció közben gőzerővel próbálja felszámolni az Obama-örökséget. Szombaton szinte minden, a klímaváltozásra utaló megjegyzést eltávolítottak a Fehér Ház honlapjáról és törölték a meleg- és transzjogokról szóló oldalt is.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×