eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Végre tudjuk, mit hoz a Brexit

Theresa May brit miniszterelnök kedd délben tartott londoni beszédében ismertette, hogy miként képzeli el Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. Eszerint London a teljes brit szuverenitás - ezen belül a bevándorlás szabályozása - érdekében lemond az egységes piacról és a vámunióról. Ugyanakkor újonnan kiépítendő világgazdasági kapcsolatai ellenére szoros együttműködést akar fenntartani az Európai Unió országaival.

Theresa May miniszterelnök a patinás, XIX. századi Lancester House konferencia központban, Londonba akkreditált diplomaták és a Brexit levezénylésével megbízott állami tisztviselők előtt tartott nagy beszédében ismertette az Európai Unióból való kilépésre vonatkozó tervezetét.

Hangsúlyozta, hogy szó sem lehet "félig kint-félig bent" megoldásról. A teljes brit szuverenitás helyreállítása érdekében határozott szakításra van szükség, de úgy, hogy az unió tagországai, mint Theresa May mondotta, "Nagy-Britannia legjobb barátai" maradjanak.

Ugyanakkor London, a közösség korlátozásaitól megszabadulva, világgazdasági tényező kíván lenni. Donald Trump megválasztott amerikai elnök a minap, a londoni Times napilap munkatársainak kérdéseire válaszolva kijelentette, hogy az Egyesült Államok ehhez kész messzemenő segítséget nyújtani.

Ez nyilvánvalóan a vámunió feladását jelentené, de a brit kormányfő azt akarja, hogy bármiféle vámügyi megállapodás jön majd létre, a külföldi teherautók továbbra is akadálytalanul hozzák az árut Doverba vagy más kikötőkbe.

Az, hogy ezek szerint Nagy-Britannia az egységes piacot is feladja, nagyban befolyásolhatja a fontsterling árfolyamát. A font újabban meggyengült, ami az exportnak és az idegenforgalomnak jót tett, de általában mégsem pozitívum. Viszont a Brexit lebonyolítása körüli bizonytalanságnak véget vető keddi nagy beszéd előtt a font erősödni kezdett.

Theresa May "globális Nagy-Britanniáról" szólott beszédében, de hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti az eltávolodást Európától.

London a Brexit során a Luxemburgban székelő Európai Bíróság fennhatósága alól is készül kivonni magát. Ügyeit a saját bíróságaira akarja bízni.

Mivel London ragaszkodik ahhoz, hogy ellenőrizze és szabályozza a bevándorlást, ennek feltételeként kell lemondania az egységes piac előnyeiről. A brit kormány ellenzi a túlzott mértékű és szelekció nélküli bevándorlást. Bár még a Konzervatív Párton belül is vannak, akik szerint ezt az ügyet jobban kellett volna megtárgyalni, várható, hogy a kormány kész az áldozatra, bevándorlási politikája érvényesítése érdekében.

Még az is lehet – erről szól egy javaslat –, hogy a bevándorlóknak – az európaiaknak is – érkezésükkor esküt kell tenniük arra, hogy betartják a brit közösségi szabályokat. A kilépési eljárás megindítását már márciusban elkezdené Nagy-Britannia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×