eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália

Obama búcsúajándéka Trumpnak

Nem kívánt ajándékot hagy az olajiparral szoros kapcsolatokat ápoló utódjára Barack Obama. A távozó amerikai elnök megtiltotta, hogy a szövetségi államhoz tartozó észak-atlanti és sarkvidéki területeken olajkitermelésbe kezdjenek – Donald Trump kormányzása alatt is.

Nem példa nélküli a történelemben, hogy az egymással szemben álló politikai pártok hatalomváltáskor egy-egy intézkedéssel odaszúrnak utódjuknak.

2010-ben Nagy-Britanniában a legyőzött Munkáspárt pénzügyi államtitkára ilyen cédulát hagyott a minisztériumban a hatalomra lépő konzervatív-liberális kormánynak: „elfogyott a pénz”.

Barack Obama távozó amerikai elnök most hasonlót tett Donald Trumppal, igaz a gesztus megítélése korántsem lesz olyan negatív, mint a londoni feljegyzésé.

Obama megtiltotta az új olajkutak fúrását a szövetségi állam tulajdonát képező atlanti-óceáni és sarkvidéki vizeken. Ezzel mintegy jelezte környezetvédelmi elkötelezettségét és egyfajta örökséget hagyott Donald Trumpnak, aki a szénbányászat és az olajipar támogatását ígérte kampányában, és aki egy ideig azt is harcosan elutasította, hogy az emberi tevékenységnek köze van-e a klímaváltozáshoz. Még mindig kérdés, hogy Trump kivezeti-e Amerikát a párizsi klímaegyezményből.

Obama mostani lépése azt jelenti, hogy a Trump-kormányzatnak bíróságon kell majd próbálkoznia, ha mégis olajfúrásokat akar engedélyezni az érintett, közel 50 millió hektáros területen Alaszka és az észak-keleti államok partjainál.

Trump programja éppen az, hogy növelje az úgynevezett offshore olaj- és földgáz-kitermelést. Képviselői azonban azonnal nem kommentálták Obama lépését.

Tudósítók megjegyzik: mégha Trump hadba is száll az elnöki rendelet visszavonásáért, egyelőre kevés olyan olajcég van, amely a sarkvidéki és északi vizeken akar kitermelni, mivel inkább a bőséges amerikai pala-lelőhelyeket aknázzák ki.

A sarkköri kitermelés drága és kockázatos is, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem indulhatnak meg az energiacégek északra.

Az Amerikai Olajipari Intézet – egy ágazati lobbiszerv – máris jelezte: remélik, hogy Donald Trump feloldja a tilalmat.

Az intézkedést közösen jelentette be Barack Obama amerikai elnök és Justin Trudaeu kanadai miniszterelnök, akik azt mondták: még a szigorú biztonsági lépések sem óvnak meg attól, hogy olajszennyezés történjen a régióban. A zord időjárás miatt csak korlátozott lehetőségek vannak a kármentesítésre – tették hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×