eur:
389.57
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Obama búcsúajándéka Trumpnak

Nem kívánt ajándékot hagy az olajiparral szoros kapcsolatokat ápoló utódjára Barack Obama. A távozó amerikai elnök megtiltotta, hogy a szövetségi államhoz tartozó észak-atlanti és sarkvidéki területeken olajkitermelésbe kezdjenek – Donald Trump kormányzása alatt is.

Nem példa nélküli a történelemben, hogy az egymással szemben álló politikai pártok hatalomváltáskor egy-egy intézkedéssel odaszúrnak utódjuknak.

2010-ben Nagy-Britanniában a legyőzött Munkáspárt pénzügyi államtitkára ilyen cédulát hagyott a minisztériumban a hatalomra lépő konzervatív-liberális kormánynak: „elfogyott a pénz”.

Barack Obama távozó amerikai elnök most hasonlót tett Donald Trumppal, igaz a gesztus megítélése korántsem lesz olyan negatív, mint a londoni feljegyzésé.

Obama megtiltotta az új olajkutak fúrását a szövetségi állam tulajdonát képező atlanti-óceáni és sarkvidéki vizeken. Ezzel mintegy jelezte környezetvédelmi elkötelezettségét és egyfajta örökséget hagyott Donald Trumpnak, aki a szénbányászat és az olajipar támogatását ígérte kampányában, és aki egy ideig azt is harcosan elutasította, hogy az emberi tevékenységnek köze van-e a klímaváltozáshoz. Még mindig kérdés, hogy Trump kivezeti-e Amerikát a párizsi klímaegyezményből.

Obama mostani lépése azt jelenti, hogy a Trump-kormányzatnak bíróságon kell majd próbálkoznia, ha mégis olajfúrásokat akar engedélyezni az érintett, közel 50 millió hektáros területen Alaszka és az észak-keleti államok partjainál.

Trump programja éppen az, hogy növelje az úgynevezett offshore olaj- és földgáz-kitermelést. Képviselői azonban azonnal nem kommentálták Obama lépését.

Tudósítók megjegyzik: mégha Trump hadba is száll az elnöki rendelet visszavonásáért, egyelőre kevés olyan olajcég van, amely a sarkvidéki és északi vizeken akar kitermelni, mivel inkább a bőséges amerikai pala-lelőhelyeket aknázzák ki.

A sarkköri kitermelés drága és kockázatos is, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem indulhatnak meg az energiacégek északra.

Az Amerikai Olajipari Intézet – egy ágazati lobbiszerv – máris jelezte: remélik, hogy Donald Trump feloldja a tilalmat.

Az intézkedést közösen jelentette be Barack Obama amerikai elnök és Justin Trudaeu kanadai miniszterelnök, akik azt mondták: még a szigorú biztonsági lépések sem óvnak meg attól, hogy olajszennyezés történjen a régióban. A zord időjárás miatt csak korlátozott lehetőségek vannak a kármentesítésre – tették hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×