eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sokasodnak a muszlim nők elleni támadások

A szlovák belügyminisztérium beismerte, hogy az országban egyre több alkalommal éri inzultus a muszlim nőket. A tárca egy sajtóhírre reagált, amely szerint egy 24 éves Pozsonyban élő szomáliai nőt másfél év alatt hatszor ért kisebb-nagyobb támadás amiatt, hogy fejkendőt visel.

A pozsonyi belügyminisztérium konkrét számokról nem beszélt, csupán sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy még mindig fenyegetés éri azokat a sérülékeny személyeket, akik menedéket kaptak az erőszak elől Szlovákiában. 

A belügyi tárca azt követően reagált, hogy egy fiatal szomáliai anyuka a Sme napilap hasábjain nyilvánosságra hozta a saját történetét. A 24 éves nőt egy fővárosi buszon támadták meg a közelmúltban. A támadás során szerzett sérülései miatt kórházi kezelésre szorult, ahol újabb atrocitás érte őt és négyéves kisfiát.

Khadra Abdilét és gyermekét a kórházba már a Katolikus Karitász egyik munkatársa, Emília Trepáčová is elkísérte, mégsem tudta megakadályozni, hogy bántalmazzák a nőt, sőt a támadó a védelmezőt is leköpdöste és megütötte. Az esetnek egy férfi is a szemtanúja volt, aki végül elkergette a támadót. A napilap szerint azonban nem akarta megvárni a kiérkező rendőröket, mert nem akart tanúvallomást tenni. Trepáčová elárulta, a szemtanú annyit mondott neki, hogy ő sem szereti a menekülteket, csak azért kelt a szomáliai nő és kísérője védelmére, mert nem bírja nézni, ha valaki egy kisgyermekes nőre támad. Khadra Abdilét az elmúlt másfél évben hat alkalommal érte valamilyen inzultus vagy támadás. Történetét most azért osztotta meg a nyilvánossággal, mert úgy érezte, nincs más választása.

A muszlimok elleni támadásokról már korábban is tájékoztatott a sajtó. Tavaly az iszlamizáció elleni tüntetésen köveket hajigáltak egy szaúdi család felé a pozsonyi főpályaudvar előtt. A családot akkor vulgárisan sértegette a parlamentbe jutott Marián Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt egyik képviselője is. Idén nyáron egy török férfi kebabos éttermét zúzták szét ismeretlenek Pöstyénben.

A segélyszervezetek szerint a feljegyzett támadások többsége azonban nem súlyos. Leggyakrabban gúnyolódásról, kelletlen megjegyzésekről van szó. A külföldiek többsége azonban vonakodik attól, hogy a hatóságokhoz forduljon, mivel nem bíznak bennük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×