eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Meddig lesz nagyvonalú a menekültekkel Németország?

A berlini kormány migránsokkal kapcsolatos politikájának változását vetíti elő Frank Walter Steinmeier külügyminiszter bejelentése, amelyben hangsúlyozta, hogy az elmúlt hét végén a Magyarországról érkezők érdekében foganatosított nagyvonalú intézkedést egyedi esetnek szánták és senki ne gondolja, hogy ezek után Németország a jelenlegi ütemben engedélyezi a menekültek beutazását.

Münchenben a főpályaudvar egy részét a rendőrség továbbra is kordonnal zárja körül, hogy folyamatosan regisztrálhassa a hét végén különvonatokon érkezett menekülteket és gondoskodjék továbbjutásukról a bajorországi helységekben sebtében megnyitott szállásokra. Ezzel azonos időben önkéntesek csoportjai élelmiszerrel, ivóvízzel látják el őket, a gyerekeknek pedig játékokat ajándékoznak.

A szívélyes fogadtatás feletti érzésüket az ideérkezettek nem egyszer KÖSZÖNJÜK MERKEL vagy KÖSZÖNJÜK NÉMETORSZÁG feliratú táblákkal fejezik ki. Azonban, mint tudósítónk, Vincze András a helyszínről jelenti, a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió, tehát a berlini koalíció legkisebb tagja, bírálta a kancellárt, amiért szinte ösztönzi a menekülteket, hogy csak jöjjenek Németországba.

A téma a berlini koalíció vasárnap este tartott rendkívüli ülésén is napirendre került. Bajorország kormányfője, a Keresztényszociális Unió élén álló Horst Seehofer úgy vélte, hogy Angela Merkel múlt heti nyilatkozatai vonzerővel hatnak a polgárháborús vidékekről származókra. Jól értesült források szerint egyelőre öt milliárd eurót kíván a kormány a költségvetésből a menekültek befogadására fordítani, de ha tényleg abban az ütemben halad a migránsok érkezése, mint az elmúlt hét végén, amikor csupán a müncheni főpályaudvaron felállított regisztrációs központban több, mint 10 ezer személy adatait vették fel, tíz milliárd euró is kevés lesz a váratlan kiadások fedezésére.

A kancellár heti videoüzenetében ugyan hangsúlyozta, hogy egyelőre nem kell tartani adóemeléstől, ebből a mondatából mégis sokan azt olvasták ki, hogy Németország csak úgy tud megbirkózni az idén várható legalább 800 ezer újonnan érkező eltartásával, ha csupán átmenetileg is, szolidaritás címén emelni fogja az adót. Márpedig az adó emelése aligha szolgálja a német lakosság körében a menekültek iránt még igencsak érezhető rokonszenv megnyilvánulás erősödését.

A berlini kormány migránsokkal kapcsolatos politikájának némi változását vetítette elő Frank Walter Steinmeier külügyminiszter bejelentése, amelyben hangsúlyozta, hogy az elmúlt hét végén a Magyarországról érkezők érdekében foganatosított nagyvonalú intézkedést egyedi esetnek szánták és senki ne gondolja, hogy ezek után Németország a jelenlegi ütemben engedélyezi a menekültek beutazását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×