eur:
389.47
usd:
361.7
bux:
68491.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Trumpot nem izgatja Ukrajna

Ukrajna Európa problémája - így látja a kérdést Donald Trump, aki jelenleg az egyik legesélyesebb aspiráns az amerikai republikánus párt elnökjelöltségére. Trump már korábban is sokkoló kijelentéseket tett, például a bevándorlókról.

Ismét elemében volt a hétvégén az amerikai elnökségre pályázó Donald Trump üzletember, ingatlanvállalkozó és milliárdos.

Szombaton többek között arról kérdezték a patinás "Meet the Press" című műsorban, hogy szeretné-e, ha Ukrajna a NATO tagja lenne.

"Ha felveszik, nagyszerű. Ha nem veszik fel, nagyszerű" - adta értésre, hogy abszolút nem érdekli, mi lesz a jelenlegi demokrata és republikánus vezetés által is stratégiai szövetségesnek tartott országgal.

"Nem tetszik, ami Ukrajnában zajlik, de ez inkább Európa baja, mint a miénk. Miért mi diktálunk Ukrajna kérdésében? Nekik kellene - mondta, majd később arra utalt, Angela Merkel német kancellárnak többet kellene tennie azért, hogy megtalálja a megoldást.

Pár nappal korábban azt mondta, hogy Barack Obama elnöksége alatt "gyakorlatilag tönkretették az amerikai-orosz viszonyt". Neki viszont viszont nagyszerű kapcsolata lenne Moszkvával és Putyin elnökkel.

A múlt héten egy ukrán oldal egyenesen "az ország ellenségének" nevezte Trumpot, aki így egy listán szerepelhetett Nicolas Sarkozy volt francia elnökkel, Marine Le Pen radikális jobboldali francia pártvezérrel, Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel, Milos Zeman cseh elnökkel és a Putyint többször dicsőítő Steven Seagal akciófilm-színésszel.

"Putyin nem tiszteli a mi elnökünket, Obamát. Otthon viszont nagyon szeretik. Jártam Moszkvában két éve és azt mondom, meg lehet találni velük a közös hangot, lehet velük üzletet kötni. Obama viszont nem tud" - mondta még.

Ukrajna ugyanakkor csak marginális kérdés volt a parázs hangulatú interjúban, ahol Trumpot alaposan megizzasztották. A szókimondó milliárdos korábban megjegyezte: "Mexikó megfojtja az amerikai gazdaságot, Hillary Clinton pedig a legrosszabb külügyminiszter volt".

Magánál csak legjobb és legrosszabb létezik - mondta a házigazda, amit Trump elutasított. Mexikóval kapcsolatban így magyarázkodott: a mexikói GDP alacsony és a statisztika fojtja meg Amerikát, nem az ország.

Kommentátorok szerint Trump kevés konkrét elképzelést fogalmazott meg és pártbeli riválisai is észrevették, hogy sebezhető.

Az üzletember külpolitikai programjában ugyanakkor azt ígéri: szárazföldi erőket küldene az Iszlám Állam ellen és pénzt kérne az Amerika által támogatott közel-keleti országoktól. Emellett hibának nevezte az Iránnal kötött atomalkut, mert szerinte Teherán nukleáris fegyverhez jut és "elfoglalja a világ egy részét".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×