eur:
389.66
usd:
361.98
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egyre nagyobb problémát okoznak a menekültek

Az Európai Uniónak egyre nagyobb problémát jelentenek a mind nagyobb számban érkező menekültek. Németországban már a délkelet felé vezető autópályákon új figyelmeztető táblákat helyeztek el, amelyeken arra intik a gépkocsivezetőket, hogy gyalogosokkal kell számolniuk, akiket embercsempészek tettek ki az autóút mentén. A Földközi-tengeren az uniós országok haditengerészete segíti az általában lélekvesztőkön indult menekültek európai partra szállítását.

Csupán idén már több, mint 2 ezer menekült életét követelte, hogy valamelyik észak-afrikai országból tengeri átkelésre alkalmatlan hajókon próbáltak eljutni az olasz, vagy a görög partokra.

Az Európai Unió humanitárius célból egy ideje naszádokkal siet a bajba jutott menekülök segítségére a Földközi-tengeren. Most azonban az akcióban résztvevő német haditengerészeti kötelék azt a feladatot is kapta, hogy pontosan mérje, mely országokból kerekednek fel ezek a menekülök, melyik tengerpartról vágnak neki az átkelésnek és kik szervezik a minden bizonnyal busás haszonnal járó ember-csempészetet.

A SPIEGEL című hetilap úgy tudja, hogy az adatok felvételére a német hírszerző szolgálat adott utasítást, és célja a többi uniós ország számára rendelkezésre álló értesülésekkel való összevetés, amelynek alapján az Európai Unió vezetői kidolgozhatnak egy átfogó stratégiát, hogy már Afrikában elejét vegyék a menekültáradatnak.

Már most szóba került azoknak a hajóknak a bombázása, amelyeket az embercsempészek valamely észak-afrikai kikötőben menekültek indítására készítenek elő. A SPIEGEL úgy tudja, hogy a fontolóra vették rendkívüli feladatok végrehajtására kiképzett fegyveres alakulatok bevetését is.

A német haditengerészeti kötelék adatgyűjtésében súlyponttal szerepel Líbia, ahonnan az elmúlt hónapokban a legtöbben vágtak neki a tengeri átkelésnek és ahol egymással versengő milíciák uralják a helyzetet. A SPIEGEL által közölt hírt a berlini kormány csak közvetve erősített meg, olyan formában, hogy nyilvánosságra hozataluk az állam érdekeit sértené.

A SPIEGEL hírmagazin értesülése szerint az EU alighanem átfogó intézkedésre készül a menekültáradat feltartóztatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?

Finis - Sok politikus lesz ma az utcán

Délután négy órakor lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az egyéni jelölteknél a június 9-ei önkormányzati választásra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×