eur:
387.64
usd:
359.72
bux:
69075.67
2024. május 9. csütörtök Gergely

A szlovákok félnek a bevándorlóktól

A szlovákok túlnyomó többsége a csehekhez és a magyarokhoz hasonlóan fél a menekültáradattól. Egy nemrég készült felmérésből kiderült: Szlovákia polgárai attól tartanak, hogy a migránsok érkezésével romlani fognak az életkörülmények és a kultúra alakulására is rossz hatással lesznek a menekültek.

Szlovákia polgárai sokkal inkább elítélő véleményt fogalmaznak meg a menekültekkel szemben, mint általában az Európai Unióban élő többi állampolgár.

"A kérdésben a szlovákokhoz hasonló magatartást tanúsítanak azonban a csehek és a magyarok is" - mondta Michal Kento¹, a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetének vezetője egy, a menekültáradat által kiváltott problémákra választ kereső konferencián. Az intézetvezető egy felmérésre alapozta kijelentését, melyet rendszeresen elvégeznek Európa mintegy harminc országában.

E felmérésből az is kiderült, hogy a visegrádi négyek közül a lengyel a legbefogadóbb nemzet.
Kento¹ szerint Szlovákia polgárai a svájciakkal vagy a skandináv országok lakosaival ellentétben úgy látják, hogy a bevándorlók rontanak az ország gazdasági helyzetén, és a kulturális életre is negatív hatást gyakorolnak.

Másképp látja ezt az a macedón bevándorló, aki a jugoszláv háború idején volt kénytelen elhagyni a szülőföldjét. "Nem találkoztam még olyan emberrel, aki amiatt ítélt volna el, hogy nem vagyok szlovák" - állítja a 25 éve Szlovákiában élő Shenel.

Szociológusok véleménye szerint, mivel Szlovákia lakossága amúgy is elöregedőben van, és félő, hogy hamarosan nem lesz, aki dolgozzon, ezért a bevándorlók a munkaerőpiac fellendítéséhez is hozzájárulhatnak.

Az ötmilliós Szlovákia eddig kevés menekült számára jelentette a célországot. A tavalyi év végéig mintegy 76 ezer itt élő külföldit tartott számon az ország, a legtöbb esetben cseh, magyar és ukrán állampolgárokról volt szó. Az utóbbi időben évente hozzávetőleg 5 ezer külföldi költözik Szlovákiába. Tavaly mindössze 300-an kérvényezték a menedékjogot, ám a szigorú szabályok miatt csak töredékük kapta azt meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×