eur:
389
usd:
361.8
bux:
68671.83
2024. május 8. szerda Mihály

A líbiai embercsempészetről tárgyal ma az ENSZ

Várhatóan ma terjeszti az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a líbiai embercsempészek elleni fegyveres fellépésről szóló javaslatot az Európai Unió külpolitikai főfelelőse. Federica Mogherini azt mondta: bízik abban, hogy az ENSZ lehetőséget ad csempész-hálózatok elleni katonai beavatkozásra.

Az Európai Unió katonai terveket dolgozott ki líbiai célpontok elleni támadásokra, hogy megfékezze a Földközi-tenger felől érkező migránsok beáramlását.

Az EU a tervek szerint ma terjeszti az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé azokat az elképzeléseket, amelyek lehetőséget adnának az erő bevetésére az embercsempészek ellen.

Brüsszeli illetékesek megerősítették a Guardian című lapnak, hogy a britek által szövegezett terv szerint Olaszország parancsnoksága alatt 9 másik ország venne részt a fellépésben.

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főfelelőse ma ismerteti az elképzelést az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A terv szerint az ENSZ felhatalmazást adna az erő alkalmazására "és minden lehetőség kihasználására, amivel szét tudják zúzni az embercsempészek üzleti tervét".

Az "üzleti terv" kifejezést nemrég ausztrál illetékesek használták interjúikban, amikor arról beszéltek, hogyan lehetetlenítették el a hajókkal folytatott embercsempészetet.

Az uniós elképzelés elfogadása esetén európai hajók hatolnának be a líbiai felségvizekre és harci helikopterek intézhetnének támadást a csempészek által használt hajók ellen.

A Guardian szerint az embercsempészekkel szövetkező líbiai milíciák, dzsihádista csoportok és az Iszlám Állam követői nehéztüzérséget és légvédelmi ütegeket telepítettek a tengerpart közelébe.

Brüsszeli illetékesek szerint az EU-országok hajói elleni támadások beavatkozásra kényszerítenék a NATO-t.

Mogherini a múlt héten Kínában járt és szerinte Peking nem vétózná meg a Biztonsági Tanácsban a missziót. A külpolitikai főnök szerint Oroszországot is meg lehet győzni, annak ellenére, hogy Ukrajna miatt különösen feszültté vált a viszony Moszkva és a nyugati államok között.

Olasz illetékesek szerint Moszkva hajlik az együttműködésre.

A Nyugat által elismert líbiai kormány ugyanakkor azt mondja: nem konzultáltak vele az elképzelésről és ellenzi a terveket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×