eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Propagandafogás az ISIS afganisztáni jelenléte

Afganisztánban is megjelentek az úgynevezett "Iszlám Állam" követői. Jelentések szerint a brutalitásáról ismert csoport emberei toborzásba kezdtek és még a lázadó tálibokkal is összecsaptak.

Épphogy kivonultak a brit és más külföldi katonák az Afganisztán déli részén található Hilmand tartományból, máris megjelent a nyomukban az Iszlám Állam.

Az Irak és Szíria jelentős területeit meghódító szélsőséges dzsihádista szervezett aktív toborzásba kezdett a tartományban és még a nyugatiak ellen harcoló tálibokkal is összecsapott.

Az AP egy afgán tábornokra és egy tartományi kormányzóra hivatkozva azt írta, hogy egy Abdul Rauf molla nevű férfi toboroz harcosokat a dzsihádista csoportnak.

Mahmúd Kán tábornok azt mondta a hírügynökségnek, hogy törzsi vezetők, lázadó parancsnokok és vallási elöljárók is jelezték neki, hogy Rauf emberei arra buzdították őket, hogy álljanak át az Iszlám Államhoz.

"Felvonták az Iszlám Állam fekete zászlóját és megpróbálták letépni a tálibok fehér zászlóját... 19-20 ember meghalt a tálibok és az Iszlám Állam harcosainak összecsapásában" - mondta egy törzsi elöljáró.

Afgán illetékesek szerint Rauf molla a tálibok uralma idején katonai parancsnok volt Afganisztánban. Később az amerikaiak guantánamói fogolytáborába került, majd Pakisztánban élt. Itt szakított a tálib vezetéssel.

Az Iszlám Állam hétvégén kiadott videója azt sugallja, hogy afgán és pakisztáni volt tálib fegyveresek is átállnak az Iszlám Államhoz.

Washingtonban az amerikai külügyi szóvivő mindössze "szónoki támogatásnak" minősítette, hogy egyesek felesküdtek az Iszlám Államra.

Biztonsági szakértők szerint az Iszlám Állam afganisztáni támogatóinak videója propagandafogás.

Valójában a dzsihádistáknak nehéz olyan helyeken megvetniük a lábukat, ahol már régóta létező és helyi kapcsolatokkal rendelkező lázadó csoportok tevékenykednek.

A tálibokat - akik időnként heves harcokat folytatnak az afgán hadsereggel - ráadásul nem érdekli a globális dzsihád, ők csak Afganisztánra összpontosítanak.

Az Iszlám Állammal kapcsolatos hír, hogy hétfőn magukat a csoport követőinek mondó hackerek törték fel az amerikai fegyveres erők központi parancsnoksága, a CENTCOM Twitter-fiókját.

A támadók dzsihádista képeket és amerikai katonák személyes adatait posztolták. Illetékesek ugyanakkor azt állították, hogy nem tudtak ellopni fontos adatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×