eur:
388.61
usd:
361.54
bux:
68921.78
2024. május 8. szerda Mihály

A nők nem isznak és megbízhatóbb katonák?

Nők is fegyvert ragadtak a kelet-ukrajnai konfliktusban a front mindkét oldalán és nők is harcolnak az Iszlám Állam ellen a kurd milíciák soraiban. A Reuters tudósítója a szeparatisták és az ukrán erők soraiban szolgáló nőkkel is beszélgetett Ukrajnában. Egy kozák parancsnok jobban bízik a női önkéntesekben, mint a férfiakban, ebben az is szerepet játszik, hogy a nők nem ivással lazítanak bevetés után.

A kelet-ukrajnai szeparatistáknál felderítőként feladatot teljesítő Irina korábban egy kaszinó krupiéja volt. "Most az életét kockáztatja" - jegyezte meg a Reuters.

"Amikor lerombolják az otthonodat és mindent, ami drága neked, akkor a dolog a jellemedről szól. Azok a lányok, akik harcba indulnak, valódi orosz nők" - mondta büszkén.

Irina szerint sok barátja van, mert "a háború összehozza az embereket". A lány az Oplot nevű milíciában szolgál, ahol még öt másik nő segíti a lázadókat. Hárman egészségügyi katonák, egyikük harcol, egyikük pedig felderítő.

Kozák parancsnokuk arról beszélt, hogy korábban kétségei voltak a női önkéntesekkel szemben. "Most már jobban bízom bennük, mint a férfiakban. A nők nem isznak, viszont állandóan aggódom, hogy hogyan lazítanak az egységem férfi tagjai egy bevetés után."

A fegyvert ragadó nők a férfiakhoz hasonlóan más és más munkakörben dolgoztak a konfliktus kezdete előtt. Egy másik, magát szintén Irinának nevező nő korábban benzinkutas volt Gorlovka városban.

"Az ember mindig fél. De igazából jobban féltem otthon, amikor a fejem fölött gránátok süvítettek át. Aztán megszoktam a hangot" - mondta.

A front másik oldalán, a Moszkva párti lázadókkal szemben ukrán önkéntesek, köztük nők is harcolnak. A 150 főt számláló Sahtarszk hadosztályban 10 nő szolgál. Ez az az egység, amely súlyos veszteségeket szenvedett augusztus végén, amikor Illovajszk közelében bekerítették őket.

Egy 20-éves ápolónő, Marija látta, hogy 30 bajtársa odaveszett.

"Nem akartam humanitárius segélymunkás lenni, mert annak nincs igazi értelme, ha nincs aki elhúzza a csatából a sebesült srácokat. Sokan azért halnak meg, mert nincs, aki biztonságos helyre vigye őket. Én pont ezt csinálom" - mondta. Marija egy pisztolyt hord magánál a csatákban. Fegyvertársa, a 21 éves Aljona először a Nemzeti Gárda tagjaként úti okmányokat vizsgált át ellenőrzőpontoknál. "Én harcolni akartam, és a végsőkig" - mondta.

Vannak nők, aki barátjukat vagy férjüket kísérik el, de van, aki egyedülálló. A korábban idézett Irina arról beszélt, hogy "az igazi férfi harcol"... azok, akik "a városban ülnek és sört szürcsölnek, inkább vegyenek fel egy szoknyát."

Közben Szíriában és Irakban az Iszlám Állammal szembeszálló kurd milícia, a Pesmerga soraiban is harcolnak nők. Egyikük öngyilkos merényletet hajtott végre a Kobani várost ostormló dzsihádisták ellen.

A szélsőségesek úgy hiszik, hogy ha csatában halnak meg akkor a mennyországba jutnak, ahol 72 szűz kényezteti majd őket - kivéve, ha egy nő végez velük. A kurdok milíciáiban már régóta szolgálnak nők, most azonban már kifejezetten női egységeket is létrehoznak az ISIS elleni harcra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×