eur:
389.39
usd:
362.65
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Már csak az unióban bízhatnak a kettős állampolgárok

Nem született döntés a szlovák állampolgárságukat a kettős állampolgárság miatt elveszítettek ügyében. Formai okokra hivatkozva ugyanis elutasította a kassai Alkotmánybíróság a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványt.

Formai okokra hivatkozva utasította el a kassai Alkotmánybíróság a szlovák állampolgársági törvénynek az alkotmánnyal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát célzó beadványát.

Nem született döntés a szlovák állampolgárságukat a kettős állampolgárság miatt elveszítettek ügyében. Az Alkotmánybíróság rövid, alig 30 percnyi tárgyalást követően több szavazási procedúra után formai, eljárásjogi szabályokra hivatkozva utasította el a 30 ellenzéki képviselő által benyújtott beadványt. Az Alkotmánybíróság elnöke szerint nem volt meg a többséget jelentő hét szavazat egyik véleményhez sem. Ez ugyanakkor egyben azt is jelenti, hogy Szlovákiában már nincs jogorvoslati lehetőség az ügyben, az érintettek csak a nemzetközi fórumokban bízhatnak.

A Gál Gábor vezette javaslattevő parlamenti képviselői csoport az alkotmány azon cikkelyére hivatkozott, miszerint akaratán kívül senki sem veszítheti el szlovák állampolgárságát. A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, Robert Fico miniszterelnök előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. A törvény alapján a legutóbbi adatok szerint 866-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, a legtöbben cseh, német és osztrák állampolgárság felvétele miatt.

Gál Gábor elmondta, a törvényt nem tartja demokratikusnak, a folyamat pedig ezzel nem zárult le. "Továbbra is kezdeményezni fogjuk a parlamenten belül a törvény módosítását. Fel kell dolgozni annak a majd ezer embernek az ügyét, akik ezáltal akaratuk ellenére vesztették el az állampolgárságukat, és további jogi lépéseket kell fontolóra vennünk az európai intézmények előtt. Több változat is szóba került. Gondolkodunk tömeges perrel és más konstrukciós perrel" - mondta Gál.

A tárgyaláson megjelent szlovák állampolgárságuktól megfosztottak körében hatalmas volt a felháborodás és a csalódottság. A döntés ismertetését követően többen megfogalmazták: még egy elutasító végzést is tisztességesebbnek tartottak volna ennél a semmilyen döntésnél.

A szlovák belügyminisztérium jelenleg az állampolgársági törvény enyhítésén dolgozik. A módosítás szerint a jövőben azok nem veszítik majd el szlovák állampolgárságukat egy másik ország állampolgárságának felvételét követően, akik állandó lakhellyel rendelkeznek abban az országban, amelynek állampolgárságát újként felvették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×