eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Porosenko tűzszünetet emleget

Barack Obama és a NATO-országok több vezetője ma találkozik Porosenko ukrán elnökkel a walesi Newportban, a szövetség csúcstalálkozója előtt. A dzsihádista fenyegetés mellett a csúcs fő témája Ukrajna lesz. Szerdán felröppent a hír, hogy Porosenko és Putyin orosz elnök a lehetséges tűzszünetről tárgyaltak.

Miközben a NATO vezetői Walesben gyülekeznek, hogy eldöntsék: milyen konkrét lépéssel próbálják visszaszorítani a fenyegetőnek tartott Oroszországot, biztató hírek is érkeztek Ukrajnából.

Porosenko ukrán elnök azt mondta: megállapodtak a tűzszünetről Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során, az orosz elnök szerint viszont a fegyvernyugvás "technikai feltételeiről" beszéltek - különösen, hogy Moszkva tagadja, hogy részese lenne a konfliktusnak.

Barack Obama amerikai elnök szkeptikusan fogadta az ellentmondó híreket és azt mondta, hogy idáig egyetlen tűzszünet sem volt hosszú életű Kelet-Ukrajnában.

Az ukrán vezetésen belüli nézetkülönbségekre utalhat, hogy miközben Porosenko a megállapodást emelgette, Arszenyij Jacenjuk ukrán miniszterelnök ismét élesen bírálta Moszkvát.

"Ukrajnának új katonai doktrína kell, amelyben Oroszországot agresszornak kell nevezni" - mondta és bejelentette, hogy elindítják a "Fal" névre keresztelt projektet, amelynek során megerősítik az ukrán-orosz határt.

Miközben az ukrán erők lőtávolon kívülre vonulnak el a keleti városoktól, ahogy a lázadók követelték, Jacenjuk azzal utasította el Vlagyimir Putyin hétpontos tűzszüneti tervét, hogy azzal a NATO-csúcs előtt be akarja csapni a Nyugatot. Jacenjuk "terrorista államnak" nevezte Oroszországot, amely Európa energia-ellátását fenyegeti.

Putyin a Porosenkóval folytatott beszélgetés után hét pontban foglalta össze: mit kell tenni.

Az ukrán hadseregnek és a lázadóknak abba kell hagyniuk a katonai hadműveleteket, az ukrán tüzérséget lőtávolon kívülre kell visszahívni a városok közeléből. A Don-medencében, már meg is kezdték a haditechnika visszahívását.

Putyin emellett nemzetközi megfigyelőket, fogolycserét és menekültek számára humanitárius korridorok megnyitását és azt sürgette, hogy szerelő- és építőbrigádokat lehessen küldeni a Don vidékére a magán és közintézmények számára.

A tőzsdék bizakodva reagáltak a lehetséges tűzszünet hírére. Az IMF ugyanakkor figyelmeztetett: az elhúzódó harcok miatt előfordulhat, hogy Ukrajnának jövőre további 19 milliárd dollár hitelre lesz szüksége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×