eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nyögnek a franciák az adóprés alatt

Egyre több francia küszködik a ráeső adók megfizetésével, amit leginkább az jelez, hogy az elmúlt két évben az adóhivatal által kiküldött fizetési felszólítások száma gyakorlatilag megduplázódott. A jelenséget alapvetően az elmúlt két évben végrehajtott adóemelések, illetve a különböző kedvezmények megnyirbálása okozza. Meglepetés ugyanakkor, hogy az adóprés ellenére a személyi jövedelemadóból idén a vártnál lényegesen kevesebb pénz folyik be az államkasszába.

"A túl sok adó megöli az adót", erre a közgazdasági evidenciára figyelmeztet immár több mint egy éve a francia gazdasági elemzők jelentős része a szocialista kormány által 2012. óta végrehajtott masszív adóemeléseket, illetve a középrétegeket érintő adókedvezmények visszametszését kifogásolva.

Hogy a fenti aggodalmak nem voltak alaptalanok, azt az állami pénzügyigazgatás néhány napja közzétett éves jelentése is visszaigazolja, melyből kiderül: az adóhivatal által a magánszemélyeknek kiküldött fizetési felszólítások, illetve emlékeztető levelek száma 2013-ban 9,99 millióra emelkedett, ami gyakorlatilag a duplája a 2011-ben regisztrált 4,51 milliónak.

Ami azt jelenti, hogy az adóköteles franciák egyre nagyobb hányada számára jelent komoly fejtörést az államnak járó éves penzum kifizetése. A pénzügyminisztériumban működő egyik szakszervezet vezetője szerint az elszegényedést egy másik mutató is szembeszökően jelzi: 2011. óta nem kevesebb, mint húsz százalékkal ugrott meg azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek fizetési halasztási kérelmet nyújtottak be az adóhivatalhoz vagy adójuk teljes elengedését kérték.

Az adóelengedésre vonatkozó kérelmek száma a személyi jövedelemadót illetően a 2011-ben regisztrált 176 ezerről tavaly 215 ezerre emelkedett, az úgynevezett lakhatási adót érintő kérelmezők száma pedig a két évvel ezelőtti 405 ezerről 467 ezerre ugrott. Az elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy az adósávokat érintő kormányzati változtatások következtében számos egykeresetű háztartás került be az adókötelezettek körébe, ami még törékenyebbé tette a már korábban is bizonytalan anyagi helyzetüket.

A fenti kép megértéséhez hozzátartozik, hogy 2013-ban a francia háztartások mindössze 53 százalékának kellett személyi jövedelemadót fizetnie, és ez az arány idén várhatóan 48,5 százalékra zsugorodik. Ami azt jelenti, hogy a francia társadalom mind nagyobb része szegényedik el, miközben a még adóztatható réteget az állam egyre erőteljesebben kénytelen "préselni". Ez a folyamat idén is folytatódik, a kormány ugyanis miközben csökkentette a legszerényebb háztartások adóját, a középosztályét tovább emelte. Ami természetesen ez utóbbiak további lecsúszását fogja eredményezni.

A frenetikus adóemelések ugyanakkor távolról sem hozzák a várt eredményt: a kormány idén 75 milliárd eurós bevételre számított a személyi jövedelemadókból, ehhez képest az előzetes becslések szerint végül 10 milliárddal kevesebb fog az államkasszába befolyni. Ami alapvetően abból fakad, hogy a franciák jövedelme lényegesen alacsonyabb volt tavaly, mint amire a szocialista kormány számított.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×