eur:
388.87
usd:
360.46
bux:
68076.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Áldozatokat követel az elhúzódó angliai tél

A szokatlanul fagyos és havas angliai március sok száz halálos áldozatot követel. A felmérés azt mutatja, hogy március közepéig Angliában egy hónap alatt 1300-zal többen haltak meg, mint a sokévi átlag. Főleg idős, beteg nyugdíjasok az áldozatok.

A haláleseteket nem annyira kihűlés okozta, mint az, hogy idős betegeknek nem volt pénzük a lakásuk megfelelő fűtésére és állapotuk rosszabbodott. Angliában nincs dupla ablak, vékonyak a falak, és még a téli hónapokban is ritkán süllyed fagypont alá a hőmérséklet, emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy márciusban folyamatosan havazzon és fagyjon. A lakásokat csak állandó fűtéssel lehet melegen tartani, erre pedig a nyugdíjasok nagy százalékának nincs kellő jövedelme. A gáz ára Angliába egyre emelkedik, csökkentéséről nincs szó, pedig a gázszolgáltatók nyeresége csúcsokat döntöget.

A lakosságot felszólították, hogy tartsa rajta a szemét a szegényebb sorú, idős szomszédokon, figyelje, nem szenvednek-e a hidegtől, nem igényelnek-e segítséget.

Nem csak az embereket teszi próbára a szokatlan időjárás. A juhállományban nagy az elhullás, mert Angliában a juhok kint telelnek a mezőkön. Most magas hó borítja a vidéket, s ezekben a hetekben ellenek a birkák. A meteorológiai előrejelzés szerint Angliában április folyamán is igen hideg marad az idő.

A sarkvidék, Szibéria és Észak-Európa felől érkező jeges szél elriasztja az utcákról a vásárlókat, csak élelmiszerért mennek ki, a többi boltok forgalma vészesen megcsappant.

A múlt év utolsó negyedében recesszióban volt a brit gazdaság, az idei év első negyedére javulást reméltek a szakértők, de a kegyetlen időjárás miatt, ami közlekedési és szállítási zavarokat is okoz, még stagnálásban sem lehet reménykedni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×