eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Adminisztrációs hiba miatt több mint húsz évig nem kapott fizetést

22 éven át nem kapott fizetést egy indiai tanár, mert egy adminisztrációs hiba miatt eltiltották, majd amikor igazat adtak neki, akkor kormányilletékesek kenőpénzért akarták csak visszahelyezni állásába. Most a nyugat-bengáli legfelsőbb bíróságnál próbál kártérítést szerezni.

Milyen sok múlik egy elütésen! Terry Guilliam Brazil című futurisztikus filmjében az elnyomó állam hatóságai egy ártatlant tartóztatnak le terrorizmus vádjával, aki aztán meg is hal a fogságban, mert bogár esik a nyomtatóba, és az rossz nevet dob ki. Ha nem is ennyire brutális, de hasonlóan tragikomikus dolog történt egy 60 éves indiai tanárral. A hivatalnokok rosszul írták le a nevét, az apja nevét, a faluja nevét és a születési dátumát, majd eltiltották munkától.

Anarul Hak 1986-ban kezdett el tanítóként dolgozni Nyugat-Bengál állam falvaiban, de csak néhány hónapig dolgozhatott. A hivatal ugyanis felfedezte, hogy neve és címe nem felelt meg a náluk rögzített adatoknak. Hiába tiltakozott, hogy csak elírások történtek, bíróságra kellett mennie, hogy éveken át harcoljon az állásáért és fizetéséért.

Hihetetlennek tűnik, hogy a helyi hatóságok ne ismerjék saját településeik nevét, de Hak esetében azt írták, hogy nem Kurulia, hanem Kurutia faluban született, nem 1952-ben, hanem '55-ben és még apja nevét is Sakednek írták Sakeb helyett.

A tanár kafkai regénybe illő lidércnyomáson ment át. Felfüggesztették, majd visszaengedték állásába, többször pereskedett, és közben magánórákat adott, hogy eltartsa a gyerekeit, az általános iskolákban pedig ingyen dolgozott - írta a Pioneer című angol nyelvű indiai lap. Mindeközben született két lánya - az ő nevük a per állására utalnak. Az idősebb neve Győzelem lett, de a másodiké Megvetés - utalva arra, hogy az apjuk elvesztette a hitét a hatóságokban. A hasonló angol szó egy jogi fogalmat is jelöl - a bíróság megsértését.

1989-ben ugyanis elrendelték, hogy a férfit vissza kell helyezni a beosztásába, de az akkori hatóságok értésre adták, hogy csak akkor kapja meg a papírokat, ha mai pénzben közel 900 eurónak megfelelő kenőpénzt fizet ki. Hak nem tudta kifizetni a kenőpénzt.

30 év után tavaly a szövetségi államban kormányzó kommunisták elveszítették a hatalmat, és az új hatóságok, úgy tűnik, megértőbbek. A Mursirabadi Iskola Tanács elnöke azt mondta, hogy Haknak vissza kéne adni az évek alatt elmaradt fizetését. A tanárnak azonban még mindig bíróságon kell bizonyítania igazát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×