INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kína felvásárolja az amerikai mozikat

Infostart / InfoRádió
A világ legnagyobb mozihálózatát hozza létre egy kínai milliárdos, miután megvette az amerikai AMC láncot. Vang Csian-lin több ezer moziterem birtokosa lett egy csapásra.

A kínai milliárdos 2,6 milliárd dollárt fizetett az AMC nevű láncért és ezzel ötezer amerikai vetítőterem került a birtokába.

Az ügylettel a világ legnagyobb mozihálózata jön létre. A Wanda kínai vállalat további 500 millió dollárt fektet be a láncba, amelyet igazi globális játékossá akar tenni.

Ez az eddigi harmadik legnagyobb kínai befektetés az Egyesült Államokban - annak ellenére, hogy a két kormány gyakran vitázik kereskedelmi és politikai kérdésekben.

2011 végéig kínai cégek 38 milliárd dollárt fektettek be Amerikában, olyan ágazatokban, mint az autóalkatrész-gyártás, az acélipar és a mezőgazdaság.

Az AMC nyitotta meg a világ első, 25 termes megaplex moziját 1995-ben, és filmszínházai évente 200 millió nézőt fogadnak.

Az új tulajdonos azt ígérte, hogy a cégközpont továbbra is Amerikában marad, és a vezetők sem veszítik el az állásukat.

Az amerikai moziágazat a kilencvenes évek túlköltekezése után súlyosan eladósodott, és egy sor lánc ment tönkre - jegyezte meg a Daily Telegraph. Az AMC-t is úgy sikerült eladni, hogy a kínaiak átvállaltak 2 milliárd dollárnyi tartozást. A cég menedzsmentje szerint súlyosbította a mozik helyzetét "a Hollywoodból kikerülő filmek minősége" - mondták.

De vajon arra használja-e az új tulajdonos a hálózatot, hogy kínai filmekkel árassza el Amerikát? Vang önkritikusan azt mondta: nem sok kínai filmet mutatnak be külföldön, mert nem elég jók.

A milliárdos cége, a Wanda 49 hatalmas plázát, 28 ötcsillagos szállodát és 730 mozit üzemeltet Kínában, és a vállalat vagyonát 35 milliárd dollárra becsülik.

Mindeközben Hollywood igyekszik betörni az egyre bővülő kínai mozipiacra. A Disney stúdió például közölte, hogy az új Vasember-filmet egy pekingi céggel közösen gyártják majd le.

Hanganyag: Szvetnik Endre

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk