eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ahol nem tartóztatják le az ártatlan fiatalt agyonlövő őrt

Egy 17 éves fiú kezében mobiltelefonnal bemegy egy elkerített lakónegyedbe. A helyi őr gyanút fog, utána megy és agyonlövi. Egy helyi törvény miatt azonban a mai napig nem tartóztatták le - ez történt Floridában, és az eset egyre nagyobb felháborodást vált ki az Egyesült Államokban.

A floridai Orlando eddig vidámparkjairól, például a Disneyworldről volt ismert. Most már arról is, hogy bizonyos körülmények között büntetlenül agyon lehet lőni valakit.

Egy kerítéssel körbevett helyi lakóközösség önkéntes őre, George Zimmerman felhívta a rendőröket, mert egy gyanúsnak vélt fiatalt látott, Trayvon Martint, aki apja menyasszonyának lakásába tért vissza a helyi boltból.

A rendőrök azt mondták, hogy ne kövesse a fiút. Nem hallgatott rájuk, majd dulakodás tört ki, és a gyanú szerint agyonlőtte a fiatalt. "Gyanús ez a fickó, be lehet drogozva... az ilyenek mindig megússzák" - mondta előtte a telefonba. Egy másik felvételen egy lakó mondja azt, hogy kiáltozást hall, majd a felvételen is hallható a tragikus lövés.

Mindez február 26-án történt, de az orlandói rendőrség nem tartóztatta le Zimmermant a fegyveres önvédelemről szóló törvényre hivatkozva, és csak a közfelháborodás után publikálta a telefonhívások felvételeit.

Az Amerikában kifejezetten lazának számító floridai törvény szerint a polgárok a vélt fenyegetésre használhatják fegyverüket, szemben más államokkal, ahol először meg kell próbálniuk visszavonulni.

A fiú barátnője azt állította, hogy az utolsó percekben telefonon beszéltek, a készülék a fiú zsebében volt, a fülében füllhallgató. Amikor meglátta, hogy egy férfi figyeli, felhúzta a kapucnit - mondta a lány. Azt is hallotta, hogy a férfi utolérte a fiút, aki megkérdezte, miért követi.

Az ügyet bonyolítja, ha néhány jelzővel bővítjük ki az "őr lelőtt egy tinédzsert" mondatot: a túlbuzgónak tűnő önkéntes őr lelőtt egy fekete tinédzsert. Az afroamerikai közösség szerint a vélt fenyegetést a 17 éves fiú bőrszíne jelentette, ezért érezhette úgy az őr, hogy használnia kell a fegyverét. A helyi rendőrség most elismerte, az őr telefonhívásának felvételén egy épphogy hallható rasszista megjegyzés is lehet, amire eddig nem figyeltek oda.

Az ügy súlyosságát jelzi, hogy a héten a szövetségi igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított. Ha kiderül, hogy a fiút bőrszíne miatt követte a járőr, akkor faji alapú támadás miatt emelhetnek vádat ellene.

A fiú családja által indított, Zimmerman letartóztatását követelő petíciót már 400 ezren írták alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×