eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kiszámolták, hogy Nicolas Sarkozy nyeri az elnökválasztást

Nicolas Sarkozy nyeri az elnökválasztások második fordulóját, állítja két francia közgazdász saját, Electionscope nevet viselő matematikai modelljének eredményei alapján, annak ellenére, hogy egyelőre minden közvélemény-kutatási eredmény ennek az ellenkezőjét mutatja. A hírt azért kapta fel a mértékadó média, mert a közgazdászpáros az előző három francia, illetve amerikai elnökválasztás eredményét két hónappal előre pontosan prognosztizálta.

A leköszönő államfőt az Electionscope eredményei szerint szoros, 50,3 százalékos többséggel választják újra a második fordulóban. Az állítás kifejezetten meglepőnek tűnik, a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok ugyanis azt mutatják, hogy az első fordulóban a jelenleg fő esélyesnek tartott szocialista Francois Hollande három, a másodikban pedig 14 százalékkal ver rá Nicolas Sarkozyre.

A Bruno Jérôme és Véronique Speziari közgazdászok által kidolgozott, atipikusnak nevezett matematikai modell azonban a népszerűségi mutatók mellett azt is figyelembe veszi, hogy az éppen aktuális gazdasági helyzet milyen módon befolyásolja a választók döntését.

A két szakember a Le Figaro napilapnak adott interjúban azt mondta, Franciaországban a foglalkoztatás alakulása messze a legfontosabb szavazatbefolyásoló tényezőnek számít, ezért számításaikat a munkanélküliségi mutatókra alapozták.

Arra a következtetésre jutottak, hogy amennyiben a munkanélküliségi ráta idén meghaladta volna a 9,6 százalékot, úgy a választásokat nagy valószínűséggel Francois Hollande nyerte volna meg. Ám a francia statisztikai hivatal március 1-jén 9,4 százalékos adatot közölt, és ez a közgazdászok szerint a jelenlegi államfőnek kedvez, aki, mint mondják, biztosan megnyeri a választásokat, ha májusig nem emelkedik tovább a munkanélküliség.

A két közgazdász szerint az egyes régiókra lebontott foglalkoztatási adatok azt mutatják, hogy a gazdasági visszaesés a végéhez közeledik, emellett az Egyesült Államokban tapasztalható gazdasági fellendülés hatása is rövidesen átgyűrűzik Franciaországba. Márpedig szerintük mindkét jelenség Nicolas Sarkozy újraválasztásának az esélyeit növeli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×