eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyre nagyobbak a brit veszteségek Afganisztánban

Járőrözés közben aknára futott kedden este Afganisztánban egy Warrior típusú, brit páncélozott terepjáró, és hat katona életét vesztette. A brit hadseregnek immár 404 katonája esett el az afganisztáni háborúban.

Ehhez hasonló méretű veszteségük 2006 óta nem volt az Afganisztánban állomásozó brit hadtesteknek, akkor egy katonai repülőgép zuhant le és tizennégy katona halt meg. A legnagyobb veszélyt újabban a tálibok által az utak mentén elhelyezett, házi készítésű pokolgépek jelentik.

Alig néhány nappal ezelőtt látogatott Afganisztánba Philip Hammond honvédelmi miniszter, hogy előkészítse a brit küzdő-egységek kivonását. Az utóbbi hónapokban csökkent az atrocitások száma. A keddi robbanás azonban jelzi, hogy még mindig igen veszélyes terep Afganisztán Helmand tartománya.

A tálibok a fegyveres összecsapások helyett más módszert választanak: az utak mentén műtrágya-alapanyagokból készített robbanószerkezeteket rejtenek el. Ezek olyan nagy erejű detonációra képesek, amelynek nem tud ellenállni a Warrior harci jármű gyenge páncélozása.

Tény, hogy a húsz éve tervezett és használatba vett Warrior típus kezd elavulni. Egy milliárd font felhasználásával korszerűsítik ezeket, új lövésztornyot és erősebb ágyút kapnak, de a lánctalpas jármű-típus alulról nem eléggé védett, ha aknára fut, könnyen sebezhető.

A brit harci egységeket a tervek szerint 2014 végére vonják ki teljesen Afganisztánból, s addig nem várható, hogy a Warriorokat másfajta járőröző-csapatszállító járművekkel váltsák fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×