eur:
388.5
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Hegyekben áll a szemét Mexikóvárosban

Szemétválság alakult a világ egyik legnagyobb metropoliszában, Mexikóvárosban egy városon kívüli szeméttároló bezárása miatt. A városban egyre többet hagyják az utcán a szemetet.

Szeméthegy övezi Benito Juarez néhai elnök klasszicista stílusú emlékművét, és szemét borít be több utcát Mexikóvárosban. A sarkokon szinte azonnal megjelennek a zsákok, ahogy elvitték az előzőeket.

Azt követően, hogy bezárták a Bordo Poniente néven ismert lerakót, nincs hová tenni a többmilliós város központjában felhalmozódott szemetet, amiből naponta 12 ezer tonna gyűlik össze - írja tudósításában a Guardian. Képeket ide kattintva nézhet.

A külkerületeivel együtt 23 milliós lakosságú város számára oly fontos lerakót azért kellett bezárni, mert az 1985-ös földrengés törmeléke és az azóta odahordott szemét súlytól beszakadhat az alja, és beszennyezheti az alatta fekvő víztározót, amely a fővárost látja el. A szemétlerakót már hat éve be kellett volna zárni, de a városi hatóságok halogatták az intézkedést. Végül december közepén megtiltották a szemétlerakást.

Azóta különböző különalkuknak köszönhetően szomszédos szövetségi államokba küldik Mexikóváros szemetét, de mivel az új lerakókig több órán keresztül tart az út a kukásautóknak, a fővárosban felhalmozódott a szemét. Ráadásul az utak mentén élők tiltakozása miatt bezárták az egyik lerakót.

Mexikóváros még nem alkalmazza azokat a fejlett technológiákat, mint Tokió, ahol minimális környezetszennyezéssel elégetik a szemetet, vagy mint Olaszország, ahol építőanyagot készítenek belőle.

A mexikói szemétszállítókat annyira alulfizetik, hogy pénzüket a lakosoktól kapott borravalóval egészítik ki. Az egész rendszer mostanra olyan kaotikussá vált, hogy a város több utcasarkán éktelenkednek 2-3 méter magas szemétdombok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×