eur:
389.59
usd:
361.67
bux:
68469.41
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hogyan tud a gyerekünk nagy számlát csinálni videójátékkal?

A mozgásérzékelőkkel felszerelt iPhone-ok, iPodok és iPadek a gyerekek körében is nagyon népszerűek, ám egyre több szülő szembesül azzal, hogy a gyerekek akaratlanul komoly számlákat csinálnak nekik. Egyes játékokhoz ugyanis kiegészítőket lehet letölteni, melyek pénzbe kerülnek.

"A Smurfs' Village", azaz az Aprajafalva, a Hupikék törpikék otthona az egyik legnépszerűbb szoftver az iPhone-on és az iPaden. Nem is csoda, hiszen ingyenes. Egyre több szülő veszi azonban észre, hogy az elektronikus játékszerével szórakozó gyereke akaratlanul is költekezésbe kezd, és ennek egyik oka az említett játék.

A kaliforniai Kelly Rummelhart négy éves kisfia is a törpikékkel játszott, aminek nyomán az anyuka közel 70 dolláros hitelkártyaszámlát kapott. Mentségére szolgáljon, hogy nem tudta: valódi pénzért lehet kiegészítőket venni a játékhoz - méghozzá magában a játékban. A négyéves gyerek rájött, hogy felgyorsíthatja a játékot, ha bónuszokat tölt le - csakhogy ezek pénzbe kerültek.

"És én még azon aggódtam, hogy össze ne karcolják a képernyőt" - mondta gyerekeiről a 36 éves anya - "soha nem gondoltam volna, hogy pénzt költenek majd vele".

Kelly szerencsésnek mondhatja magát, hogy fia nem nyomta meg a talicska ikont, mert akkor egyből 60 dollárt költött volna el - törp-bogyókra, melyek minden bizonnyal különösen fontosak a játékhoz. Más szülőket is elborzasztott a dolog és némelyek csalást emlegettek a virtuális Apple-bolt online fórumán.

A cég tavaly engedélyezte a fejlesztőknek a "programon belüli vásárlások" alkalmazását, akik az idén rá is vetették magukat a lehetőségre. A tíz legnépszerűbb program, avagy app közül hat ingyen letölthető játék, de mindegyikben működik a vásárlási funkció. Ezek közül kettőben, az állatkerti játék Tap Zoo-ban és a pékség-szimulátor Bakery Storyban már két kattintás után lehet százdolláros vásárlást kezdeményezni.

A Smurfs Village kiadója sajnálatosnak nevezte, hogy a gyerekek pénzt költhetnek a játékban. Első lépésként figyelmeztetéseket helyeztek el az Apple boltban, második lépésként pedig átírják a programot, hogy az is figyelmeztesse a felhasználót. Kérdés, hogy egy négyéves gyereket ez mennyire fékez meg a törp-bogyók utáni kutatásban. A kiadó, a Capcom Entertainment azzal védekezett, hogy a játékban bent maradó, nagytételű bónuszvásárlási lehetőség a "profi, felnőtt játékosoknak" szól.

Felmerül a kérdés, miért nem jelszóvédett a programon belüli vásárlás - kiderült, hogy ha a tulajdonos már megadta a jelszavát egy vásárláshoz, majd a gépet odaadta a gyerekének és az 15 percen belül újabb vásárlást kezdeményez, akkor a program nem kér jelszót.

A fejlesztők nem tudják letiltani ezt a funkciót, amit az Apple állított be. A cég védelmébe vette a rendszert és azt mondta: a panaszt emelő szülőknek visszatérítették a pénzt, a vásárlásokat pedig egy menüben le lehet tiltani. Egy ontarioi szülő azonban azt mondta: tudott a 15 perces szabályról és vigyázott is, a fia azonban öt órával a jelszó megadása után még így is 140 dolláros számlát hozott össze neki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×