eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szegény gyerekek helyett a gazdag özvegy örökölte a vagyont

Mégis a gazdag özvegyé, és nem a szegény gyerekeké lesz annak az amerikai milliomosnak a pénze, aki vagyona nagy részét jótékony célokra akarta adományozni. Wilson Lucom ötvenmillió dollárt akart a szegénysorban élő panamai gyerekekre fordítani, de egy bíróság megsemmisítette végrendeletét.

Az amerikai Wilson Lucom idős éveit második felesége, Hilda Piza de Arias társaságában, Panamában élte le. Négy évvel halála után - egy különösen kemény jogi csata végén - a panamai legfelsőbb bíróság úgy döntött, érvénytelen a végrendelete, vagyona idős özvegyét, és így gyakorlatilag annak gyerekeit illeti meg.

A bíróság annak ellenére döntött így, hogy az amerikai milliomos az ország történetében legnagyobb magánadományt akarta az országban élő szegény gyerekekre hagyni. Az Arias családnak ugyanakkor nem lett volna szüksége a pénzre: amint a Guardian című brit napilap megjegyezte: a família kiterjedt média, ingatlan és pénzügyi érdekeltségekkel rendelkezik, egyik tagja Panama nagy-britanniai nagykövete.

A végrendelet szerint Lucom mostohagyerekeire húsz- és ötvenezer dollár közötti összegeket hagyott, feleségére havi húszezer dolláros apanázst, és úgy rendelkezett, hogy az ötvenmillió dollárt érő családi villát adják el, a pénzt pedig juttassák egy szegény gyerekeket támogató alapítványnak.

Lucom végrendelete meglepetést keltett, mert a milliomos egész életében konzervatív ügyek támogatója volt. Az ötvenes évek elején amerikai diplomata volt, később megalapította a 90-es évek magyarországi médiaháborújában is állást foglaló Accuracy in Media nevű konzervatív csoportot. A nyolcvanas évek elején házasodott másodszor - neje egy panamai politikus volt felesége lett. Saját gyerekei soha nem voltak, és mostohagyerekeit sem kedvelte túlzottan.

Az özvegy Panama egyik legjobb ügyvédjét bérelte fel, aki jogi csatát indított az elhunyt milliomos, egyben az alapítvány egyik kezelője ellen. Richard Lehmant gondatlanságból okozott emberöléssel, hamisítással és védelmi pénzek szedésével is megvádolták és az Interpol körözési listájára helyezték.

A vádakat ejtették, de a panamai legfelsőbb bíróság úgy döntött: az a tény, hogy a milliomos "szeretett feleségéről" írt a végrendeletben, azt jelenti, hogy valójában rá akarta hagyni vagyonát. Az élete végén a szegények felé fordult milliomos pénze így mégsem juthatott el hozzájuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×