eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Merkel meglepetésekkel készül Putyinékhoz

Jekatyerinburgba repül ma a német kancellár külügyminisztere kíséretében, hogy a pétervári párbeszéd keretében tárgyaljon az orosz államfővel. Angela Merkel nemrég utalt arra, hogy Medvegyevnek és Putyin miniszterelnöknek is szóba hozza a jogállam és demokrácia tiszteletben tartásának ügyét.

A kancellár népes küldöttséggel érkezik az Ural hegységben levő Jekatyerinburgba. A delegációban Westerwelle külügyminiszteren kívül jelen lesz Brüderle gazdasági, Ramsauer közlekedésügyi valamint Röttgen környezetvédelmi miniszter is.

Ezt a kancellár az egyre szorosabbá váló kétoldalú kapcsolat bizonyítékaként említette. Elemzők szerint Merkelnek kiváltképpen az energetika terén kell erősítenie az együttműködést Moszkvával.

A német gazdasági vezetők attól tartanak, hogy a franciák és olaszok megnövekedett aktivitása miatt elveszíthetik eddig kiharcolt helyzetüket az orosz piacokon.

Ezt hangoztatta az egykori kommunista országokkal folytatott kereskedelemre szakosodott berlini, Keleti Bizottság nemrég közzétett jelentése is. Eszerint Angela Merkel a Washingtonhoz fűződő kapcsolat élénkítésekor mostoha gyerekként kezeli a Moszkvával fenntartott viszonyt.

A jelentés emlékeztetett arra, hogy Berlinben nem hagyhatják figyelmen kívül Németország függőségét az orosz földgázszállításoktól.

A szerdára és csütörtökre tervezett jekatyerinburgi eszmecseréken a gazdasági együttműködés mellett napirendre tűzik az európai biztonság ügyét, továbbá az oktatás, a tudományos kutatás és a tömegtájékoztatás témaköreit.

A kancellár nemrég tett nyilatkozatában utalt arra, hogy Medvegyev államfönek és Putyin miniszterelnöknek szóba hozza a jogállam és demokrácia tiszteletben tartásának ügyét is.

A pétervári párbeszédet 10 évvel ezelőtt alapították a német-orosz kapcsolat polgári és csúcs-szintű elmélyítésének összehangolására.

A kancellár Oroszországból Kínába folytatja útját és a jövő hét elején Kazahsztán érintésével tér vissza Berlinbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×