eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mi köze a gleccserek olvadásának az ezer dolláros öltönyhöz?

Nem hajlandó bocsánatot kérni a "gleccserbotrányért" az ENSZ Kormányközi Klímabizottságának vezetője. A testület 2007 jelentésében arra figyelmeztetett, hogy 25 év múlva elolvadhatnak a himalájai gleccserek. Ez azonban hamis állításnak bizonyult, és muníciót adott a klíma-szkeptikusoknak.

A koppenhágai klímakonferenciának kevés kézzelfogható eredménye volt, és több év után támadásba lendültek az éghajlatváltozásban kételkedő szkeptikusok. Ez részben a klímakutatók körüli botrányoknak is köszönhető.

Koppenhága előtt ugyanis feltörték a Kelet-Angliai Egyetem e-mail szervereit, és onnan olyan leveleket töltöttek le, amelyek azt sugallták: a klímatudósok megpróbálják eltussolni az olyan adatokat, amelyek alááshatják az éghajlatváltozás elméletét. Az e-mailekből kiderült, hogy a Föld éghajlatát az utóbbi 1000 évben bemutató úgynevezett "hokiütő" grafikont még a klímatudósok egy része sem fogadja el teljesen.

Az év elején pedig kirobban a "gleccserügy", amelynek lényege, hogy az ENSZ Nobel-békedíjjal is jutalmazott Kormányközi Klímabizottsága hamis adatok alapján állította azt egy tanulmányában, hogy 2035-re a Himalájában nagy valószínűséggel elolvadhatnak a gleccserek. Az IPCC néven ismert bizottság hirtelen védekezésre kényszerült, a klímaszkeptikusok örömtáncot járnak, az éghajlatváltozást elfogadók körében pedig azért nagy a harag, mert az eddig megbecsült testület adatait most egyre többen kérdőjelezhetik meg.

Radzsendra Pacsauri, az IPCC elnöke a Guardiannek adott exkluzív interjújában visszautasította, hogy bocsánatot kérjen, mert "személyesen nem volt felelős" a jelentés hamis részéért. Hozzátette azt is: ez "populista lépés lenne. Nem csinálok sok populista dolgot, ezért sem vagyok népszerű mindenhol" - mondta.

Pacsauri elismerte, hogy a hibás állítás súlyosan ártott az IPCC hírnevének, és megerősítette a klímaszkeptikusokat. Azzal védekezett azonban, hogy egyedi hibáról volt szó, ami abszolút nem jellemző a testületre. Még a hamis állítás sem ássa alá azt az alapigazságot, hogy az emberi tevékenység okozza a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését - mondta.

Pacsauri védekezni kényszerült azért is, mert azt írták róla, hogy költekező életmódot folytat és 1000 dolláros öltönyökben jár. Az indiai tudós azt mondta: egy szabó varrja az öltönyeit, 50 dollárért.

Az IPCC által kiadott tanulmányok és adatok azért különösen fontosak, mert sok politikus ezek alapján hoz döntéseket. Az Egyesült Államokban beindult Obama-ellenes kampány része lesz valószínűleg az is, hogy megpróbálják aláásni az elnök már amúgy is igen szerénynek mondható klímajavaslatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×