eur:
395.41
usd:
372.51
bux:
66426.5
2024. április 16. kedd Csongor

A britek évente vizsgáztatják az autókat

Angliában négy éve vezették be a kipufogógáz-kibocsátás mérését, de ezt eleve hozzácsatolták a három évnél régebbi gépkocsik évente kötelező műszaki vizsgájához.

Angliában minden gépkocsi szélvédőjén dátumozott, a rendszámot és az autó márkáját is feltüntető, különleges nyomású, nehezen hamisítható útadójegy van, amit a legtöbb postahivatalban is percek alatt kiállítanak. Ehhez be kell mutatni a kötelező biztosításról szóló okmányt és - három évnél régebben gyártott gépkocsik esetében - a műszaki vizsgáról kiállított, érvényes igazolást.

A vizsgáztatást számítógép-vezérlésű felszereléssel végzik a kijelölt javítógarázsok. Ellenőrzik a rozsdásodást, a fékeket, a világítást, a gumik és az ablaktörlő állapotát és megmérik a kipufogógáz-kibocsátás mértékét. Ennél a mérésnél figyelembe veszik a motor méretét és a gépkocsi korát.

A kombinált vizsgálatért 54 fontot kell fizetni, ami pontosan megfelel a január elsején, Magyarországon bevezetett, 16.290 forintos díjnak, ám a szigetországban lényegesen magasabb az átlagkereset.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×