eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megszűnt a magyar pártok koalíciója a Vajdaságban

A vajdasági magyar nemzeti tanácsnak valószínűleg lesznek olyan magyar nemzetiségű tagjai is, akik szerb pártokhoz tartoznak. Eddig közel 85 ezren iratkoztak fel a tanács közvetlen megválasztásához szükséges magyar választói névjegyzékbe. Miközben a nemzeti tanács megválasztására készülnek, megszűnt a három legerősebb vajdasági magyar párt koalíciója.

Szerbiában mintegy 870 ezer nemzeti kisebbségi él, közülük 550 ezer a Vajdaságban. A legújabb szerb törvény értelmében a kisebbségek nemzeti tanácsokat választhatnak, melyek száma várhatóan eléri a 20-at.

Hogy közvetlenül választhassanak a jelöltek közül, a vajdasági magyar kisebbség választói névjegyzékbe legalább 118 ezer, magát magyarnak valló embernek kell feliratkozni. Két hét alatt mintegy 85 ezren iratkoztak fel.

A szerb pártok szinte kivétel nélkül támogatják a kisebbségi nemzeti tanácsok közvetlen megválasztását, sőt, több szerb párt magyar nemzetiségű tagjai jelezték, szeretnének bekerülni a testületbe, ezért jelöltetni fogják magukat.

A magyar nemzeti tanács tehát nemcsak a négy vajdasági magyar párt kiváltsága lesz, abba beleszólhatnak a szerb pártok magyar nemzetiségű tagjai is.

Közben megszűnt a koalíció a három legerősebb vajdasági magyar párt között. Az elnökök nyilatkozata szerint a koalíció már régóta nem működik, és csak arra szolgált, hogy közös erővel képviselőket juttassanak be a parlamentbe.

A Vajdasági Magyar Szövetség jelezte, hogy a jövőben a civil szervezetekkel igyekszik együttműködni, míg a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke azt mondta, választások esetén ismét létrejöhet a koalíció.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×