eur:
384.98
usd:
354.15
bux:
68331.05
2024. május 21. kedd Konstantin
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Megállíthatatlan a pusztulás a Balatonon – videó

Folyamatosan romlik a nádas állapota, a limnológusok szerint a pusztuló tendenciának nincs vége.

Az utóbbi évek során több helyen is romlott a Balaton nádasállományának állapota. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet április eleji felmérései szerint a pusztuló tendencia tavasszal sem változik: a nádas frontjában a víz felé, ha nem is tökéletes állapotú, de új, zöld nádszálak találhatók, a nádas belsejében, a part felőli oldalon a nádasok pusztulnak - derül ki a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Hírbalatonon megjelent közleményéből.

A part mentén esetenként teljesen kihalt területek is találhatók, ahol elsősorban sás és gyékény növények jelentek meg. Ez a folyamat - mint a közleményből kiderül - a korábban tapasztaltak ellentéte, amikor a pusztulás a víz felőli oldalon ment végbe, és vékonyodó, „babásodott” nádasszegélyeket eredményezett.

Az intézet által vizsgált nádpusztulások nagy része

olyan helyeken történt, ahol a nádas évtizedek óta intenzív emberi hatásnak van kitéve.

Elsősorban olyan helyeken figyelhetők meg a változások, ahol

  • a nádas feldarabolódása jelentős
  • a nyaraló/kikötő tulajdonosok kivágták a nádat
  • friss építkezések és fejlesztések voltak az elmúlt években.

Alsóörs és Ábrahámhegy környéke, április eleje:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden reggel háromhavi csúcsra ugrott a forint 385,3 közelében az euróval szemben, aztán délben 385-ig jutott, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB dönt a kamatokról, a Portfolio elemzői felmérése egyöntetűen 50 bázispontos vágást vetít előre 7,25%-ra. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délutáni döntésre és az ahhoz társított üzenetekre. Még ezt megelőzően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×