eur:
389.65
usd:
364.04
bux:
68210.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: nmhh.hu/Koncz Márton

Mit tehetünk, ha egy deepfake-videón részben felismerjük magunkat?

A Gondolat Kiadó és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közös gondozásában megjelent a Deepfake: A valótlan valóság című tanulmánykötet. A könyv a deepfake-jelenség (mély hazugságok) társadalmi, jogi, kiberbiztonsági, pedagógiai, pszichológia és kommunikációs vetületeit vizsgálja – ismertette az InfoRádióban Veszelszki Ágnes, az NMHH Médiatudományi Intézetének kutatásvezető-helyettese.

A kötetet – ami tizennégy szerző tanulmányából áll – Aczél Petra és Veszelszki Ágnes szerkesztette. Egyik fejezetében szó van egy digitális modellről, „akit” egy projekt részeként hoztak létre – mondta el Szadai Károly, a Médiatanács tagja a könyv bemutatóján.

Ennek a mesterséges intelligencia (AI) által kreált digitális modellnek, aki egy nap alatt három évet öregedett, volt egy karrierje, voltak követői, majd meg is halt – magyarázta. Rendelkezett hagyatékkal is, amelyet zenévé alakítottak át. Ez mélyen emberi volt – mondta, jelezve a deepfake érzelmi vonatkozásait.

A kötet szerzői, akik mindannyian jelen voltak a bemutatón, további szempontokat fogalmaztak meg a témában. Így szó volt a kiberbiztonságról, jogi, illetve személyiségjogi kérdésekről is.

Nem tehetünk az ellen, ha egy AI által kreált arcképen felismerni véljük saját szemöldökünket, ha ez egyáltalán minden kétséget kizáró módon lehetséges – hangzott el.

Aczél Petra szerkesztő felvetette, hogy

az AI többet tud-e annál, mint amit az ember médiatartalommá tett? Úgy vélte, többre képes, és bár még nem tud sokkal többet, de már képes hazudni.

A deepfake megfogalmazásában nem más, mint a személy plágiuma, egy olyan médiatartalom, amely tulajdonképpen szimulálja az embert, ultrarealisztikus, és azt az érzetet kelti, mintha az, amit látunk, tényleg létezne. Mintha az a „személy” tényleg akkor és úgy mondta volna, ahogy látjuk. Aczél Petra úgy vélte, mostantól minden médiatartalomra gyanakodni kell, mert a deepfake-et szinte lehetetlen beazonosítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×