eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Tömegessé teszik az újraélesztési képességet az iskolában

Újraélesztési rekordkísérletet szerveznek hétfőn Szegeden, a program célja 10 ezer általános és középiskolás diáknak megtanítani az alapszintű újraélesztés technikáját - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint Magyarországon évente 27 ezer hirtelen szívhalál következik be, ami azt jelenti, hogy körülbelül hetvenen halnak meg naponta keringésleállásban. A magas halálozás mögött még mindig az állhat, hogy a legtöbben nem kapnak időben segítséget, márpedig az újraélesztést meg kell kezdeni 3-5 percen belül, hogy a mentők megérkezéséig a keringés fenntartható legyen. Minden, újraélesztés nélkül eltelt perccel, 10 százalékkal csökken az esélye az életben maradásnak, mivel 3-5 perc után elkezdődik az agy károsodása.

Buresch Györgyi, az SZTE sürgősségi betegellátó önálló osztály diplomás ápolója - a rekordkísérlet főszervezője - hangsúlyozta, az újraélesztést megkezdeni és esetleg közben kisebb hibákat ejteni még mindig jobb, mint semmit sem tenni. Így kijelenthető, hogy a laikusok a mentési lánc kulcsszereplői.

A motiváció és a készség mellett, a krízishelyzetben való helytállás és döntéshozatal képessége is fontos eleme a hatékony, laikusok által történő segélynyújtásnak. Az újraélesztés egyszerű pszichomotoros készségei már iskoláskorban hatékonyan elsajátíthatók. Éppen ezért a gyermekek fejlődésének részévé kell tenni ezt a készséget, rendszeresen ismétlődő képzésekkel - hangsúlyozta a szakember.

Az Újraélesztés Nemzetközi Világnapja alkalmából szervezett rekordkísérlet két turnusban zajlik majd, az általános iskolások, a gimnazisták és a szakközépiskolások egymást váltva sajátíthatják el az újraélesztés technikáját. A laikusok oktatását a sürgősségi osztály munkatársai mellett, az Országos Mentőszolgálat szakdolgozói vállalták magukra.

A diákcsoportok oktatását követően, 16 órától rendezvény megnyitja kapuit a szülők és a különböző cégek munkatársai előtt, akik maguk is elsajátíthatják az alapszintű újraélesztéshez szükséges ismereteket.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×