eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Lehallgatják a gépelést, így is adatlopás áldozatává válhatunk

Az eddigieknél egyszerűbb adatlopási módszert mutattak be brit kutatók, a mesterséges intelligencia a billentyűleütések hangjából is képes megmondani, ki mit gépel.

A Bleeping Computer beszámolója szerint brit kutatók egy mélytanulási algoritmus betanításával képesek voltak megfejteni a billentyűleütéseket azok hangjai alapján, mikrofon használatával – 95 százalékos pontossággal. Amikor Zoomot használtak az algoritmus betanításához, ez az érték 93 százalékra csökkent – és ez cseppet sem megnyugtató, lévén

veszélyben lehetnek azok az adataink, jelszavaink, amiket mondjuk egy konferenciahívás során, bekapcsolt mikrofon mellett írunk be

– olvasható a hvg.hu-n.

Első lépésként a támadás során rögzíteni kell a billentyűleütéseket, ez szükséges az algoritmus betanításához – ismertetik az eljárást. Ezt egy közeli mikrofonnal, vagy a célpont telefonját megfertőzve, és így a annak mikrofonjához hozzáférve lehet kivitelezni, vagy egy Zoom (vagy más hasonló konferenciaprogram) segítségével. A brit kutatók egy MacBook Pro 36 billentyűjének lenyomásából tanították be az algoritmust – minden egyes gombot 25 alkalommal nyomtak le, és mindent rögzítettek.

Ezután speciális eljárásokkal érték el, hogy az egyes leütések hangjai alapján meg tudják jósolni, mit is írtunk le.

Bár ez egyelőre csak egy ellenőrzött kísérlet volt – melynek eredményeit az arXiv folyóiratban publikálták –, de rámutat arra, hogy egyre több helyen leselkedik veszély az adatainkra. És bár nem valószínű, hogy egy csapásra széles körben elterjednek az ilyen támadások – hiszen fontos, hogy valamilyen mikrofon jól működjön a billentyűzetünk közelében –, ez is egy lehetséges új fenyegetés lesz a jövőben.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útjára indult a maga korának egyik legmonumentálisabb hajója, de célt már nem érhetett, mert elsüllyedt, legénysége és utasai közül pedig számosan odavesztek. Nem, most nem a Titanicról lesz szó, hanem egy csaknem 300 évvel korábban épült hajóról, a Vasáról, melyet kora egyik legnagyobb hadihajónának szánt II. Gusztáv Adolf, az 1600-as évek elején uralkodó svéd király. Ahogy a Titanicnál, a nagyravágyás a Vasa esetén is katasztrófához vezetett, a hajó mindösszesen 1300 métert tett meg Stockholm partjainál. Ami azonban akkor tragédia volt, a mai nemzedékeknek történelmi szerencse, a hajó ugyanis majdnem teljes épségében megmaradt, több mint 60 éve felhozták hullámsírjából, ma pedig megcsodálható a Stockholmban külön erre a célra épített Vasa Múzeumban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×